© Getty Images/iStockphoto

Aftrekbare giften in uw fiscale aangifte 2024

In het meinummer van Plus Magazie (nu in de boekhandel) vind je de grensbedragen die belangrijk zijn voor je fiscale aangifte 2024, inkomsten 2023. Je vindt er ook de uitgaven die recht geven op een belastingvermindering. Eén van die uitgaven zijn de giften. Giften van minimum 40 euro tot maximum 392.200 euro kan je in mindering brengen.

De einddata voor het indienen van de belastingaangifte 2024 (inkomsten 2023) zijn 30 juni (op papier) of 15 juli (Tax-on-web) voor een normale aangifte en 16 oktober voor een complexe aangifte. Een aangifte wordt aanzien als ‘complex’ als ze een of meerdere van volgende inkomsten bevat: winsten en/of baten, bezoldigingen bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten (wettelijk samenwonenden) of buitenlandse beroepsinkomsten. Beroep doen op een boekhouder of expert heeft niet langer een invloed op de aangiftetermijn.

Bijkomende voorwaarde aftrekbaarheid giften

Giften van minimum 40 euro tot maximum 392.200 euro kan je in mindering brengen.

Alleen giften aan erkende goede doelen komen in aanmerking voor de belastingvermindering. Je vindt de lijst met die doelen op de website van de FOD Financiën.

Je hebt ook een attest nodig waarmee je bewijst dat jij die gift gedaan hebt. Je moet het niet opsturen naar de fiscus of bijvoegen als je je aangifte op papier zou doen, maar je moet het wel kunnen voorleggen bij een controle. Je krijgt dat attest van de organisatie aan wie jij doneerde. Jouw naam en adres worden vermeld.

Sinds 1 januari 2024 moeten de organisaties ook jouw rijksregisternummer vermelden. Deze nieuwe verplichting geldt voor de giften die je doet sinds dit jaar, en zal dus een rol spelen bij jouw fiscale aangifte van 2025. Voor aangifte 2024 die je dit jaar doet, geldt de bijkomende verplichting nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content