© Getty Images/Lite Productions RF

Alimentatie niet betaald? Rijbewijs kwijt!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vanaf deze zomer kunnen rechters het rijbewijs afnemen van ouders die pertinent weigeren om alimentatiegeld te betalen voor hun kinderen.

Bevoegd minister Koen Geens wil zo de armoede bij alleenstaande ouders verminderen.

Het voorstel circuleert al jaren. In 2008 onderzocht de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) de mogelijkheid al en ook enkele CD&V-parlementsleden dienden al een eigen wetsvoorstel in om het te regelen. Nu kreeg de nieuwe maatregel groen licht in de Kamercommissie, gekoppeld aan een uitbreiding van het aantal mensen die bij DAVO terecht kunnen.

Hoe lang wanbetalers hun rijbewijs kwijtspelen, zal de rechter moeten beslissen. De hoogte van het verschuldigde bedrag aan onderhoudsgelden zal daarbij een rol spelen. De maatregel is vooral gericht op mannen, die gevoeliger zouden zijn aan het niet kunnen gebruiken van hun wagen, luidt het.

Vorig jaar stonden de wanbetalers samen voor 280 miljoen euro aan onderhoudsgeld in het krijt bij hun ex-partner. Met behulp van DAVO kon daar 74 miljoen euro van ingevorderd blijven, maar ruim 200 miljoen bleef onbetaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content