© Getty Images/iStockphoto

Boete uitgesproken door rechter vanaf 1 januari fors duurder

Penale boetes, met andere woorden boetes uitgesproken door een rechter, worden vanaf 1 januari een pak duurder. Zo kan de boete voor dronken achter het stuur kruipen meteen € 400 duurder worden.

De boete die een rechter uitspreekt, wordt nu standaard vermenigvuldigd met 6. Vanaf 1 januari echter stijgt die vermenigvuldigingsfactor naar 8. Voor gsm’en achter het stuur komt er daardoor minstens 40 euro bij. Voor dronken rijden zeker 400 euro, becijferde Het Laatste Nieuws. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens bevestigde intussen de stijging.

Het gaat om alle boetes die door een rechter worden uitgesproken als straf bij een misdrijf, bijvoorbeeld milieu-inbreuken, inbreuken op de sociale wetgeving, inbreuk op fiscale wetgeving, verkeersmisdrijf, vermogensdelicten, enzovoort.

Dat de vermenigvuldigingsfactor stijgt van 6 naar 8 blijkt uit een parlementaire vraag van Sabien Lahaye-Battheu aan minister Geens. Die eerste wijst er donderdag in Het Laatste Nieuws op dat hogere boetes volgens haar niet zullen leiden tot meer verkeersveiligheid.

Volgens politierechter Kathleen Stinckens zullen de hogere boetes aanzetten om onmiddellijke inningen of minnelijke schikkingen op tijd te betalen, zodat de zaak niet voor de rechter hoeft te komen.

Partner Content