© Getty Images/iStockphoto

Dakisolatie: zet je woning een warme muts op!

Als er één manier is om je woning energiezuinig te maken, dan is het wel door een goede isolatie. Die begin je best bij je dak. Laat je je dak isoleren, dan krijg je een federale belastingvermindering van 30%. En dan zijn er ook nog de premies van de netbeheerders.

Het dak is vaak de grootste verliespost van warmte en daarom krijg je voor de isolatie ervan de grootste financiële steun. Daarna kan je denken aan het isoleren van muren en ramen.

Waar moet je isoleren?

Bij een hellend dak is het belangrijk te bepalen hoe je best isoleert.

  • Gebruik je de zolderruimte van je huis helemaal niet, dan isoleer je best de zoldervloer. Het is zinloos om de warmte van de onderliggende verdieping naar de leegstaande ruimte te laten ontsnappen.
  • Gebruik je de zolder als bergruimte, werk de isolatie dan af met houten platen.
  • Krijgt de zolder in de toekomst nog een invulling met kamers, dan laat je best de hellende vlakken van je dak isoleren. Dat kan heel snel en eenvoudig met een minerale wol (glaswol of rotswol). Belangrijk hier is wel dat de aannemer een perfect dampscherm plaatst om te vermijden dat er vochtige lucht in de isolatie dringt. Die is nefast voor de isolatiewaarde. Een dampscherm is volgens de regels van de kunst geplaatst wanneer alle naden zijn afgekleefd of gekit.
  • Een zolderverdieping die al ingericht is met leefruimtes is nog maar moeilijk te isoleren langs binnen. In dergelijke gevallen is isoleren langs buiten met isolatieplaten of dakelementen een snelle en afdoende oplossing.

Federale belastingvermindering van 30%

De belastingvermindering bedraagt 30% van de betaalde factuur maar is beperkt tot een maximumbedrag. Voor inkomstenjaar 2016 (aanslagjaar 2017) bedraagt de vermindering maximaal € 3.070 euro per woning.

Voorwaarden:

  • De woning moet minimaal 5 jaar in gebruik zijn als woning bij de start van de werken.
  • De dakisolatie moet worden geplaatst door een aannemer. Als de zolder onbewoonbaar is, dan mag je ook de zoldervloer of het plafond van de bovenste verdieping isoleren.
  • Bij een factuurdatum tot eind 2016: het isolatiemateriaal moet een warmteweerstand (Rd-waarde) hebben van minstens 2,5 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt). Bij een factuurdatum in 2017: het isolatiemateriaal moet een warmteweerstand (Rd-waarde) hebben van minstens 4,5 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt). Het aantal centimeter isolatiemateriaal dat nodig is om een bepaalde Rd-waarde te halen, is afhankelijk van het type materiaal dat gebruikt wordt.

(Bron en meer info: www.vlaanderen.be)

Premies van de regionale overheid en netbeheerders

  • De Vlaamse overheid geeft in samenwerking met de netbeheerders premies om energiebesparende investeringen aan te moedigen. Deze premies gelden voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Vanaf 2017 worden de premies voor energiebesparende investeringen hervormd of afgebouwd. Zo zullen ook de individuele premies voor dakisoaltie worden afgebouwd. De netbeheerders geven premies als je je dak of zoldervloer isoleert (niet voor beide). Je mag de isolatie zelf plaatsen of uitbesteden aan een aannemer. De datum van de eindfactuur telt, niet die van de betaling. Is je eindfactuur gedateerd in 2016, dan kom je nog in aanmerking voor 6 premies (€ 6/m2, € 7/m2 en €8/m2 naargelang de dikte van het isolatiemateriaal als je de werken laat doen door een aannemer en de helft daarvan als je de werken zelf doet. ). Is je eindfactuur gedateerd in 2017 of 2018, dan zijn er maar 2 premies meer: €6/m2 als je werken laat doen door een aannemer en € 3/m2 als je ze zelf uitvoert. Tegen 2020 moet elke woning in Vlaanderen over dakisolatie beschikken.
  • In Wallonië kan je een premie voor dakisolatie krijgen van € 5/m2 (max. 100 m2) als je de werken laat uitvoeren door een aannemer en €2/m2 als je het zelf doet (max.100 m2). (Info: Portail Wallonie)
  • In Brussel kan je een premie voor dakisolatie krijgen van €15, € 20 of € 25 per m2 (afhankelijk van je inkomen). (Meer info: www.leefmilieu.brussels)

Partner Content