© GETTY IMAGES

Globale polis rechtsbijstand vanaf 2020 aftrekbaar

Een echtscheiding, erfenis, huurachterstal of geknoei van een aannemer... Je rechten laten gelden kost geld. Een globale rechtsbijstandsverzekering is dan een goed idee, zeker als je ermee kan besparen.

Ik heb aan mijn echtscheiding al 10.000 euro uitgegeven en het stopt niet, zegt Jean-Luc. ‘Als je weet dat een brief tussen onze advocaten 150 euro + btw bedraagt, dan tikt het snel aan.’ Jean-Luc had vóór zijn scheiding geen rechtsbijstandsverzekering. Hij had er nochtans 3.750 euro mee kunnen uitsparen: het plafondbedrag voor bemiddelings-, gerechts- en advocaatkosten bij een echtscheiding bij verzekeraar ARAG.

Maar wie nog snel voor zijn scheiding zo’n polis wil afsluiten, is eraan voor de moeite. Verzekeraars zijn niet van gisteren: de wachttijd bij een echtscheiding bedraagt 24 tot 36 maanden, na ingang van de waarborg. Je moet dus minimum twee jaar wachten voor je van die bijstand kan genieten. Voor een erfenis of administratief geschil bedraagt de wachttijd 12 maanden. En voor een probleem met een verkoper of een erfdienstbaarheid, drie maanden. Het terugbetalingsplafond bij echtscheidingen ligt erg laag, maar bij een strafrechtelijke en burgerlijke verdediging loopt ze op tot 125.000 euro, bij brand tot 50.000 euro, bij een medisch ongeval tot 30.000 euro, bij onvermogen van derden tot 25.000 euro enz.

Vanaf 2020 geniet je bij een globale polis rechtsbijstand van een belastingaftrek.

En de prijs? Een globale polis rechtsbijstand zou Jean-Luc 480 euro per jaar hebben gekost. Want er zijn twee types: een eenvoudige en een uitgebreide dekking. De basisdekking is een aanvulling op andere verzekeringspolissen, zoals een auto-, brand- of familiale verzekering. Een globale rechtsbijstandsverzekering, daarentegen, staat volledig los van welke andere polis ook. Je kan deze rechtsbijstand inschakelen voor bijna alle domeinen waar een geschil kan opduiken: sociale rechten, vastgoed, administratie, personenrecht en erfenissen, administratief recht, enz. Sommige verzekeraars, zoals Euromex, DAS en ARAG, zijn gespecialiseerd in dit marktsegment.

Onze raad

In het ideale geval sluit je één globale rechtsbijstandsverzekering af, met de grootste waarborg en het hoogste interventieplafond. Wil je kosten besparen, bekijk dan of je via je bestaande verzekeringen niet dubbel verzekerd bent. Vaak betaal je al rechtsbijstand via je woon-, auto- of familiale polis. Je kan dus besparen door deze waarborgen te laten schrappen, in ruil voor één globale rechtsbijstandspolis. Vraag raad aan je makelaar of verzekeraar.

Vanaf 2020 kan je die globale polis rechtsbijstand fiscaal aftrekken. Voor premies tot 310 euro geldt dan een belastingvermindering van 40% of een fiscaal voordeel van 124 euro. En we blijven erop hameren: neem een rechtsbijstandsverzekering ruim voor er problemen opduiken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content