Minder pensioen voor 65-plussers in onderwijs

Leerkrachten van 65 jaar of ouder die voltijds willen blijven lesgeven, riskeren daarna een deel van hun pensioengeld kwijt te geraken.

Een oplossing is er niet voor het typisch Belgische probleem: onderwijs is een Vlaamse bevoegdheid, pensioenen zijn federale materie. Volgens een wet uit de jaren tachtig was onderwijs door 65-plussers niet mogelijk. Maar gewezen Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) liet dat verbod begin 2009 via een decreet schrappen.

Uit cijfers van het onderwijskabinet blijkt dat vorig schooljaar 101 leerkrachten van 65 jaar of ouder aan de slag waren. Meestal ging het om personen die scholen gedurende een korte periode uit de nood hielpen bij een tekort aan vervangers. Wie het hele schooljaar lang voltijds aan de slag is gebleven en vanaf september met pensioen wilde gaan, is nu de klos.

Zo’n leerkracht heeft in 2010 immers meer dan 21.000 euro bruto verdiend, waardoor hij of zij pas vanaf januari 2011 recht heeft op pensioengeld. Het loon van een 65-plusser in het onderwijs wordt door de dienst Pensioenen immers beschouwd als ‘bijverdienste’.

Volgens het onderwijskabinet waren de scholen gewaarschuwd voor dit gevaar. Een oplossing is niet onmiddellijk in zicht. Pensioenen zijn nationale materie, onderwijs is een Vlaamse aangelegenheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content