© Getty Images/iStockphoto

Nieuwe brochure over voorlopig bewind

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Koning Boudewijnstichting (KBS) en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) stelden een brochure samen voor het grote publiek: ‘Het voorlopig bewind, een manier om het vermogen te beschermen van wie het niet meer kan’.

De insteek is veelzijdig: niet alleen de juridische, maar ook de sociologische en psychologische aspecten komen aan bod en er wordt een antwoord gegeven op de meest gestelde vragen.

De Belgische bevolking vergrijst

De Belgische bevolking wordt almaar ouder. Mentale stoornissen en hersenziekten als Alzheimer zijn een onmiskenbare sociale realiteit geworden. Hoe wordt het vermogen beheerd van burgers die hiermee geconfronteerd worden? De overheid wil hierop een antwoord bieden. Mensen die niet in staat zijn om hun tegoeden te beheren of er over te beslissen, worden onder voorlopig bewind geplaatst. Een statuut dat trouwens niet zo eenvoudig weer ongedaan te maken is.

Gebrek aan informatie

De KBS en het notariaat ondervinden dat burgers over het algemeen slecht geïnformeerd zijn over het voorlopig bewind. Meestal kennen ze de bestaande mogelijkheden niet en weten ze niet tot wie ze zich moeten wenden voor eerstelijnshulp in geval van persoonlijke problemen. Daarom hebben de twee organisaties opnieuw de handen in elkaar geslagen om een praktische gids te maken over dit onderwerp.

Praktische oplossingen

Mensen laten nadenken over de organisatie van het laatste deel van hun leven, dat is wat de KBS en het notariaat willen bereiken. Met deze gids willen ze praktische suggesties geven en de belangrijkste vragen beantwoorden.
‘Het voorlopig bewind, een manier om het vermogen te beschermen van wie het niet meer kan’, is de vijfde samenwerking tussen de KBS en de KFBN. Eerdere brochures waren: ‘Wat te doen als uw partner overlijdt?’, ‘Dementie, hoe er mee om te gaan’, ‘Wat te doen bij een scheiding’ en ‘Grootouders en kleinkinderen...ook een praktische relatie’. U kan de nieuwe brochure (24 pagina’s) bekomen:
– bij uw notaris
– op de websites www.kbs-frb.be en www.notaris.be
– Op Notanews, de iPad-applicatie van de notarissen die u kan downloaden in de App Store

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content