Nieuwe regels voor foto op identiteitskaart vanaf 16 januari

De criteria waaraan de pasfoto voor een identiteitskaart of kids-ID moeten voldoen, veranderen vanaf 16 januari 2017, zo brengt de FOD Binnenlandse Zaken donderdag in herinnering. De strenge criteria waaraan een foto moeten voldoen, kaderen ook in de strijd tegen identiteitsfraude.

De regels die reeds van toepassing zijn voor paspoorten, de zogenaamde ICAO-regels uit de internationale luchtvaart, zullen voortaaan ook gelden voor elektronische identiteitskaarten (eID) en de kids-ID.

De pasfoto die bij de gemeente wordt aangeboden moet een recente foto zijn. De foto mag niet ouder zijn dan zes maanden, en met een neutrale gezichtsuitdrukking: met gesloten mond, niet lachen en tanden niet zichtbaar en geen gefronste wenkbrauwen. Verder moet het aangezicht volledig zichtbaar zijn: de ogen, de kin en de gezichtsomtrek moeten altijd zichtbaar zijn. De achtergrond moet eenkleurig zijn, zonder schaduw. Gezicht en schouders moeten recht voor de lens staan.

Een kwaliteitsvolle en conforme foto op de identiteitskaart is erg belangrijk. In Zaventem zijn er al automatische grenscontroles, waarbij het document onder andere door automatische gezichtscontrole gecontroleerd wordt. “Deze automatische controle verloopt vlotter met een foto die voldoet aan de ICAO-normen. In de nabije toekomst zullen er wellicht meer en meer grenscontroles geautomatiseerd worden, zodat dit nog belangrijker wordt”, aldus Binnenlandse Zaken.

De gemeenten en de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen werden in december al op de hoogte gebracht van de wijzigingen.

Partner Content