© GETTY IMAGES

Slim verzekerd op reis

Doe je er altijd goed aan een reisverzekering af te sluiten voor je op vakantie vertrekt naar het buitenland? En is het nodig om een hoge premie te betalen voor een huurauto of citytrip?

We vertrekken op vakantie naar Turkije. Mijn vrouw kampt met een voedselallergie. Is ze bij problemen gedekt door het ziekenfonds, vraagt lezer Bruno zich af? “De meeste kosten zijn inderdaad gedekt”, bevestigt Tom Lenie van de mutualistische alarm- en zorgcentrale Mutas, die medische bijstand in het buitenland biedt en 24 uur op 24 bereikbaar is. Dat doet de organisatie voor de 8,8 miljoen leden van het christelijke, socialistische, liberale en neutrale ziekenfonds in ons land. De vijf onafhankelijke ziekenfondsen beschikken over een gelijkaardig systeem onder de naam Mediphone Assist. Tom Lenie: “Zijn jij en je gezin in orde met de (verplichte) ziekteverzekering, dan zijn jullie door Mutas gedekt, zonder bijkomende kosten. Technische bijstand, zoals bij autopech in het buitenland, verleent Mutas niet, maar we komen wel tussen bij dringende medische zorg na een auto-ongeval.”

JE ZIEKENFONDS DEKT ENKEL MEDISCHE KOSTEN EN BIEDT GEEN TECHNISCHE BIJSTAND BIJ AUTOPECH IN HET BUITENLAND.

Deze internationale alarmcentrale treedt dus in actie bij ziekte, een ongeval met letsels en bij een dringende ziekenhuisopname, vooral in Europa en het Middellandse Zeegebied. Veel Belgen gaan in deze regio op vakantie, maar lang niet iedereen. De regels kunnen naargelang het ziekenfonds lichtjes verschillen, maar door de band regelt Mutas de betaing van medische kosten boven de 200euro. Mogelijk betaal je zelf een franchise van enkele euro’s. Naast de ziekenhuisfactuur, zijn ook ambulante medische kosten gedekt, zoals een raadpleging bij een arts of geneesmiddelen kopen bij de apotheker, enz. Mutas stuurt zelf ook medicatie op, zorgt voor een medische vlucht als reisverzekeeen zieke moet worden gerepatrieerd en staat in voor begeleiding.

Een reisverzekering op maat

Een week op vakantie in Frankrijk of zes maanden in Spanje? Betaal steeds een correcte prijs voor je verzekering.

Zijn de drie dagen Boedapest de enige reis die je dit jaar maakt? Waarom dan geen verzekering afsluiten die enkel de duur van deze reis dekt? Een beetje zoals bij de kilometerverzekering voor auto’s. Sinds begin dit jaar biedt Europe Assistance zo’n reisverzekering à la carte aan. “De manier waarop mensen reizen is sterk geëvolueerd”, benadrukt Xavier Van Caneghem, woordvoerder en market analyst bij EA. “Ze zoeken en kopen steeds vaker reizen online, zonder tussenkomst van een reisorganisator. Een blogger, een sporter, een reislustige maar verantwoordelijke huisvader: elke reiservaring is erg persoonlijk en zeer verschillend. Zo’n 22% van de Belgen reist buiten Europa, naar steeds verdere exotische bestemmingen, 78% verkiest het oude continent. De trend is dat verre reizen langer worden, maar tegelijk ook het aantal korte vakanties meermaals per jaar toeneemt.” En die trend vertaalt zich ook in nieuwe verzekeringsproducten.

CITYTRIPVERZEKERING VOOR 9 OF 12 EURO

Een verzekering voor een citytrip kost zes euro. “Dat is de prijs die je betaalt voor één dag en voor één persoon”, verduidelijkt Xavier Van Caneghem. “Reken op 9 euro voor twee dagen, 12 euro voor drie dagen, enzovoort. Tot vier opeenvolgende dagen.”

Vertrek je zoals veel Belgen voor twee weken op vakantie naar Frankrijk? Dan is er een bijstandsformule vanaf 16 euro, enkel voor vakanties in Frankrijk van maximum 14 dagen. De dekking voor medische kosten bedraagt maximum 250.000 euro. Ook de repatriëring van een zieke of gewonde persoon en zijn reisgenoten is gedekt. Deze bijstand geldt niet voor skivakanties en bevat evenmin een bagage- en annuleringsverzekering of hulp bij autopech, maar dergelijke waarborgen kunnen wel aanvullend worden verzekerd.

De reisbijstandsverzekeraar biedt ook een long trip tarief aan, vanaf 100euro. Een formule die volgens Europ Assistance vooral geschikt is voor mensen die de wereldreis van hun dromen willen maken, voor Erasmusstudenten en voor gepensioneerden die verschillende maanden per jaar in het buitenland verblijven. Met dit product ben je gedekt tot 750.000euro in Europa en 1.250.000euro elders in de wereld.

REISBIJSTAND BIJ VERRE REIZEN

Is een privéverzekering afsluiten als je naar het buitenland reist dan wel nuttig? Hangt ervan af. Zoals gezegd dekt Mutas niet alle bestemmingen. De meeste mutualiteiten leggen inderdaad geografische beperkingen op, onder meer voor de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika. Die beperkingen gelden omdat de gezondheidszorg in, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten zeven tot tien keer duurder is dan in ons land. Het is daar niet uitzonderlijk dat men je pas wil verzorgen wanneer je een kredietkaart kan voorleggen of een ander bewijs kan leveren dat je solvabel bent. Niet voor niets is een ziekenhuisopname – en de schuldenberg die je daarbij opbouwt – in de VS één van de belangrijkste redenen om beslag te leggen op iemands woning.

Reis je buiten de landen van de Europese Unie of het Middellandse Zeegebied, dan is een reisbijstandsverzekering afsluiten van essentieel belang. “Neem voor je vertrekt eerst contact op met je ziekenfonds om te weten of je beschermd bent of niet”, geeft Tom Lenie nog mee. Ben je niet gedekt, dan is voor een verre reis een reisbijstandsverzekering op jaarbasis de voordeligste optie. Onvoorziene medische kosten in het buitenland worden in Noord-Amerika dan terugbetaald tot een bedrag van 250.000 euro. Wil je je voor meer verzekeren, dan is privébijstand aangewezen. Bij Assuralia, de vereniging van verzekeraars, wijzen ze er graag op dat je via je ziekenfonds niet gedekt bent voor bagage, mechanische pech en ook niet voor de repatriëring van je voertuig. Je mutualiteit zal je evenmin repatriëren als tijdens je vakantie een familielid thuis in het ziekenhuis wordt opgenomen of overlijdt.

Sla dit nummer op voor je vertrekt

Ben je lid van het christelijk, socialistisch, liberaal of neutraal ziekenfonds, sla dan voor je vertrekt het nummer van Mutas in je smartphone op: +32 2 2720900. Ben je lid van één van de onafhankelijke ziekenfondsen, dan is dat het nummer van Mediphone Assist: +32 2 778 94 94.

Je hebt deze nummers nodig om binnen de 48 uur een ziekenhuisopname of een ander gezondheidsprobleem aan te geven bij je ziekenfonds.

EUROPESE ZIEKTEVERZEKERINGSKAART ALTIJD OP ZAK

De Europese ziekteverzekeringskaart bewijst dat je in je thuisland beschermd bent door de sociale zekerheid. Steek deze kaart dus altijd bij je reisdocumenten. Heb je er nog geen, vraag ze dan tijdig aan bij je mutualiteit. De EZVK of Europese ziekteverzekeringskaart is geldig in alle landen van de Europese Unie, maar ook in Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië en zelfs in Australië.

Verwar de kaart niet met de bijstand die je ziekenfonds in het buitenland biedt: ze vervangt geen reisverzekering. Ze dekt ook geen privégezondheidszorg of kosten zoals een retourvlucht naar huis en het verlies of diefstal van goederen.

Slim verzekerd op reis
© GETTY IMAGES / PHOTOMONTAGE

Welk nut heeft ze dan wel? Ze bewijst dat je in eigen land bij een ziekenfonds bent aangesloten en geniet van de terugbetaling van medische kosten. Stel dat je op reis in Portugal wordt opgenomen in een openbaar ziekenhuis, dan zal men je om je Europese ziekteverzekeringskaart vragen. Zo kan het ziekenhuis zich voor de betaling rechtstreeks tot de Belgische sociale zekerheid wenden. Kortom: je betaalt dan evenveel als een Portugees die aangesloten is bij een lokale mutualiteit. Je betaalt met andere woorden enkel het eventuele remgeld, de kosten die ook in ons land na terugbetaling door de mutualiteit voor eigen rekening blijven. Andere verzekeringen, zoals een hospitalisatieverzekering, zullen de bijkomende kosten dekken die de mutualiteit niet voor haar rekening neemt, zoals het remgeld en eventuele honoraria- en kamersupplementen. Kan je geen Europese ziekteverzekeringskaart voorleggen, dan riskeer je het hogere privétarief aangerekend te krijgen.

De franchise van je huurauto afkopen

Hoe ontsnap je aan de hoge franchise die autoverhuurders aanrekenen?

Je bent geland op de luchthaven van Perugia om van daaruit het heuvelachtige Umbrië te verkennen, die prachtige streek naast Toscane die nog niet door toeristen onder de voet is gelopen. Met la dolce vita in gedachten heb je bij Europcar een kleine Fiat 500 gehuurd, waarmee je twee weken lang over de kronkelige wegen van de regio wil tuffen. Huurprijs van de wagen: zo’n 800euro. Maar dat is dan zonder de wel erg dure franchise van respectievelijk 900 euro voor schade aan het voertuig en 1.710euro bij diefstal gerekend. Je blijft dus best alert daar op die kronkelbaantjes, want schade oplopen is geen optie. Hoe je die dure klip kan omzeilen? Je kan de franchise drukken, ja zelfs helemaal uitsluiten, als je maar genoeg bijbetaald. Tot 449euro extra om het bij de Fiat 500 uit ons voorbeeld te houden. Een dure zaak, als je het ons vraagt.

VOOR 60EURO PER JAAR

Het alternatief? De franchise afkopen, een optie die maar door een paar verzekeraars wordt aangeboden. “Huur je af en toe een auto? Overweeg dan een Pack CarRenting voor 60euro per jaar. Een formule die je enkel kan onderschrijven als aanvulling op je familiale verzekering (BA Privéleven)”, verduidelijkt Gerrit Feyaerts, woordvoerder van AG Verzekeringen, die dit product aanbieden. Het voordeel van zo’n pack? De franchises worden tot 200 euro herleid en de rest is gedekt voor een bedrag tot 2.500euro. Alle gezinsleden van 23 jaar en ouder zijn gedekt, dus ook je zoon die een auto in Spanje huurt. De bundel omvat ook een rechtsbijstandsverzekering voor mogelijke betwistingen met de verhuurder. Maar diefstal is niet inbegrepen.

ONAANGENAME VERRASSINGEN

Op enkele uitzonderingen na, wordt de EVZK meestal niet aanvaard in privéziekenhuizen, waar je de factuur meteen moet betalen. Pas bij je terugkeer thuis zal je ziekenfonds dan de rekening terugbetalen volgens de mutualiteitstarieven van het vakantieland. En dat kan wel eens voor onaangename verrassingen zorgen.

Vraag na een doktersbezoek of wanneer je in een ziekenhuis wordt verzorgd altijd een medisch attest, geen kopie. Daarin moet je naam worden vermeld, de behandeling die je kreeg en het bedrag dat je hebt betaald. Dit document kan je helpen om de kosten thuis terugbetaald te krijgen, als je daar recht op hebt.

Goede raad is goud waard

Soms ben je oververzekerd. Zo is de vakantiewoning die je huurt meestal gedekt door je woningverzekering thuis. Een ongeval met je auto in het buitenland? Vaak is technische bijstand bij een ongeval inbegrepen in je autoverzekeringscontract, maar niet bij autopech. Tegen welke risico’s wil je je verzekeren als je op reis vertrekt? En wil je weten of je misschien twee keer betaalt voor hetzelfde risico? Of vrees je dat je misschien toch onderverzekerd bent? Vraag voor je vertrekt je makelaar of je verzekeringsmaatschappij om raad.

Partner Content