Guy Legrand
Vermogensbelasting? Die betalen we al!
De abonnementstaks belast het spaargeld zelf en niet enkel de opbrengst ervan, een trieste primeur. Of toch niet?
Toen de regering afgelopen zomer aankondigde dat ze een taks van 0,15% zou invoeren op effectenrekeningen boven € 500.000, had iedereen de mond vol van dit nieuwe trieste feit: voor het eerst zou in België het spaargeld zelf worden belast en niet enkel de opbrengst ervan. Het is waar dat de abonnementstaks – want zo heet de heffing officieel – van 0,15% niet al te hoog is. Hoewel... als je weet dat staatsobligaties met moeite 0,50% opbrengen, dan is is 0,15% wel veel! Meer nog: zo moeilijk het is om een nieuwe belasting in te voeren, zo makkelijk is het om ze nadien te verhogen. Kijk maar naar de roerende voorheffing die op vijf jaar tijd verdubbeld is!
Maar is die abonnementstaks nu écht een primeur? Ja en nee. Spaargeld wordt al veel langer belast, maar dan bij aankoop. Koop je aandelen, obligaties, beveks of een levensverzekering, dan betaal je een instaptaks. Vergeet ook het onroerend goed niet, waarop je in Vlaanderen 10% en in Wallonië en Brussel 12,5% koopbelasting betaalt. Dat is veel meer dan waar dan ook. In Groot-Brittannië kom je soms weg met 1%. En dan is er nog de onroerende voorheffing die, in tegenstelling tot de roerende voorheffing, wel degelijk het vermogen zelf en niet de inkomsten eruit treft. Om nog maar te zwijgen over de erfbelasting die in België ook niet min is, al kan je die deels ontwijken via een schenking, waarvoor een zeer gunstige regeling geldt. Al bij al wordt het vermogen dus wel degelijk en al heel lang belast!
Al twee jaar wordt het basisspaargeld belast aan 1,5% tot zelfs 2%.
Heeft het debat over het verschil tussen de belasting op kapitaal en die op arbeid dan geen reden van bestaan? Jawel, als je over de juiste dingen praat: want niet het spaargeld dat je een leven lang hebt opgebouwd staat ter discussie, maar de grote vermogens die al te makkelijk op voordelige juridische structuren kunnen rekenen. De kwestie is vandaag zelfs prangender dan ooit, want nu worden (bij wijze van spreken) de ‘armen’ belast op hun kapitaal. Hoe? Simpelweg omdat basisbeleggingen veel minder opbrengen dan de inflatie. En die taks bedraagt niet 0,15%, maar 1,5% tot 2%, of minstens tien keer zoveel. Net als in 2016 verloren houders van een spaarboekje ook in 2017 vijf miljard euro. En zoals de Europese Bank eind vorig jaar alweer liet verstaan, zullen de intresten nog zeker tot eind 2018 laag blijven. Niemand zal eraan doodgaan, maar het mag toch niet te lang duren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier