© BELGA

Website van Belgisch Staatsblad na 27 jaar in nieuw jasje

De website van het Belgisch Staatsblad is na 27 jaar in een nieuw kleedje gestoken. Het Staatsblad is gemoderniseerd en veel gebruiksvriendelijker geworden. Wie opzoekingen wil doen en publicaties consulteren, kan dat voortaan eenvoudiger en efficiënter. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt stelde de nieuwe website vandaag voor.

Het Staatsblad, het officiële publicatieblad van de Belgische staat, is een onderdeel van de federale overheidsdienst (FOD) Justitie en speelt een cruciale rol in de rechtsstaat. Onder andere wetten, decreten, ordonnanties, koninklijke besluiten, oprichtingsakten en statutenwijzigingen kunnen pas in werking treden na een publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Sinds 3 juni 1997 is het Belgisch Staatsblad online beschikbaar en vanaf 1 januari 2003 werd de papieren versie afgeschaft. Sinds de lancering van de website bleven de lay-out en de structuur van de website echter ongewijzigd. Hoewel de website dagelijks wordt geüpdatet met nieuwe publicaties, was deze compleet gedateerd en allerminst gebruiksvriendelijk om opzoekingen te doen.

Justitie benadrukt dat het design van de nieuwe website beter aansluit bij de lay-out van de website van de FOD Justitie en Just-on-Web, de centrale digitale toegangspoort van Justitie. De nieuwe website is overzichtelijker gemaakt en ook gebruiksvriendelijker. Opzoekingen doen en publicaties consulteren verlopen voortaan veel eenvoudiger. Ook het delen van zoekresultaten of URL’s en het downloaden van publicaties kunnen voortaan moeiteloos. Daarnaast is de website voor het eerst aangepast aan mobiele apparaten.

Nog een nieuwigheid: de beschikbare edities van het Staatsblad gaan voortaan terug tot 1960 in plaats van het jaar 1997. In een volgende fase worden de edities vanaf 1939 toegevoegd. Ook de Justel-databank, een aparte tab van de website van het Staatsblad met de Belgische wetgeving, is fors uitgebreid. Sinds vandaag zijn daar de complete wetboeken terug te vinden. Dit is volgens Van Tigchelt bijvoorbeeld handig voor rechters en advocaten die zich willen inwerken in het nieuw Strafwetboek.

De oude website van het Staatsblad, in de typische jaren 90-stijl, was volgens de minister van Justitie “voor sommigen pure nostalgie”. “Voor de meesten is het een herinnering aan pure kafka. Het was een van de minst gebruiksvriendelijke overheidswebsites. Ongetwijfeld hebben talloze mensen er de voorbij decennia op gevloekt”, aldus Van Tigchelt. “Gelukkig is dat verleden tijd. Staatsblad.be is een gloednieuwe en fris ogende website, die veel gebruiksvriendelijker is.”

Dagelijks worden zowat 700.000 sitepagina’s geconsulteerd door onder meer burgers, overheidsinstellingen, de rechterlijke orde, journalisten en advocaten.

Partner Content