© Getty Images

Zwarte lijst van malafide ondernemers is publiek toegankelijk

Plusmagazine.be Onlineredactie

Het centraal register van bestuursverboden is sinds 20 oktober publiek toegankelijk via ‘JustBan’, een nieuwe applicatie op Just-on-web. Wie in zee wil gaan met een ondernemer, kan nu dus op voorhand nagaan of hij of zij al dan niet het voorwerp is van een bestuursverbod.

Rechters kunnen in het kader van een faillissement een bestuursverbod uitspreken. Dat gebeurt wanneer een ondernemer grove fouten heeft begaan of frauduleus failliet ging. Toch slagen bedrieglijke ondernemers, bijvoorbeeld in de bouw, er te vaak in om nieuwe slachtoffers te maken. Dat komt onder meer omdat ze gemakkelijk van de radar kunnen verdwijnen.

Een nieuw centraal register van beroepsverboden, een initiatief van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, moet daar verandering in brengen. Het register, dat ‘JustBan’ heet, is sinds 20 oktober te raadplegen via Just-on-web, maakt huidig justitieminister Paul Van Tigchelt zondag bekend. Wie in zee wil gaan met een ondernemer, kan nu dus op voorhand nagaan of hij of zij al dan niet het voorwerp is van een bestuursverbod. Aanmelden kan via itsme of met de identiteitskaart. Ook notarissen en de politie kunnen het centraal register inkijken.

De burgerlijke bestuursverboden

Het centraal register voor bestuursverboden werd in april al goedgekeurd in de Kamer, maar de uitrol liet even op zich wachten. Momenteel worden enkel de bestuursverboden die door een strafrechter zijn opgelegd gepbuliceerd, bijvoorbeeld wegens oplichting, valsheid in geschrifte of verduistering. Later zullen ook de burgerlijke bestuursverboden worden toegevoegd die door een ondernemingsrechter worden opgelegd, bijvoorbeeld vanwege wanbeheer. Dat zal in het voorjaar van 2024 gebeuren.

“Bestuursverboden blijven te vaak dode letter omdat de controle erop ondermaats is. Dit zorgt ervoor dat malafide ondernemers en frauduleuze bestuurders vaak slachtoffers kunnen blijven maken”, zegt minister van Tigch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content