© Gilles Melchior

3 x eigentijds tafelen

Pieter Van Doveren selecteerde 3 restaurants waar tafelen een eigentijdse totaalervaring is.

Melchior

Dit restaurant heeft succes en dat is gerechtvaardigd: Melchior heeft alles wat de consument verwacht van modern tafeldivertissement. De bediening is vlot, het eten verrast en het decor is trendychique. Het restaurant is de realisatie van Gilles Melchior. Hij is jong en kan toch bogen op een veelzijdige opleiding: 2,5 jaar in Hof van Cleve, 3,5 jaar in Tuinkamer en 6 jaar in Arenberg. Gilles Melchior heeft lang over het concept nagedacht, want het was vanaf het begin zijn bedoeling om een bezoek aan zijn restaurant uit te bouwen tot een totaalervaring. Hij koos voor een toegankelijke kookstijl, zonder menu’s en met een spijskaart die aanzet tot consumeren. De keuze bestaat uit een zevental kleine gerechten tussen ? 15 en ? 17 en een viertal hoofdgerechten van ? 27 tot ? 32, die je echter voor twee personen moet bestellen. De wijnkaart vermeldt een interessante collectie wereldwijnen, bijeengebracht door Mathieu Vaneste, sommelier van Hof van Cleve.

Melchior, Veemarkt 47, 3300 Tienen, 016 35 54 74, www.melchi-or.be

Humus x Hortense

Nicolas Decloedt studeerde voor fotograaf maar besloot om van richting te veranderen. Hij volgde les aan de kokschool Ter Duinen en werkte in de keuken van toprestaurants als In de Wulf, Mugaritz, Chalet de la Forêt, Bon Bon. Waarna hij zelf met restaurant Humus Botanical Gastronomy in Jette begon.

3 x eigentijds tafelen
© Humus x Hortense

Eind 2016 verhuisden potten en pannen naar Hortense, de cocktailbar van mixoloog Matthieu Chaumont in Elsene. Matthieu Chaumont komt uit Bordeaux, behaalde een MBA, ontdekte in New York de nieuwe cocktailscene, opende in een 16de-eeuwse kelder aan de Brusselse Zavel cocktailbar Hortense en is auteur van het boek Spiritueux et Aperitifs d’Artisans en Belgique. In Humus x Hortense nodigen de twee uit om het alledaagse te verlaten en een wandeling te maken door hun universum. De inspirerende vegetarische bereidingen van Nicolas zijn verrassend en puur en zo zijn ook de bijbehorende cocktails van Matthieu.

Humus x Hortense, share food, creative urban dining & drinking experience, de Vergniesstraat 2, 1050 Brussel, 0474 65 37 06, www.humusrestaurant.be

L’Air de Rien

Aan het dorpspleintje van het landelijke gehucht Fontin bevindt zich restaurant L’Air de Rien. De plaats aan het fornuis wordt ingenomen door de eigenzinnige eigenaar en chef-kok Stéphane Diffels.

3 x eigentijds tafelen
© L’air de rien

Hij studeerde psychologie en was sociaal assistent, barman en supermarktmedewerker, voor hij de stap naar de keuken zette. Stéphane Diffels is autodidact en weet via een moderne, evenwichtige en emotionele kookstijl, gebaseerd op juiste kooktijden en juiste smaakcombinaties, kritische gastronomen omver te blazen. Het bescheiden gebouw is opgetrokken in lokale natuursteen en de eetzaal is eenvoudig ingericht. Voor de snelle lunch moet je reserveren (€ 30/€ 35). ’s Avonds gooit Stéphane de registers open en heb je de keuze tussen het Ontdekkingsmenu (€ 73) of het Menu L’Air de Rien (€ 80).

L’Air de Rien, Chemin de la Xhavée 23, 4130 Fontin/Esneux, 04 225 26 24, www.lairderien.be

Partner Content