4 recepten met rode ui
Rode uien zijn de perfecte culinaire allrounders. Gekonfijt of gevuld, als chutney of als groente bij gebraad: altijd verrassend lekker.
Uien met een farce van droge vruchten en met gebakken vijgen
Voor 4 personen
4 rode uien * 40 g boter * 16 walnoten * 3 el hazelnoten * 2 el rozijnen * 8 dadels * 12 verse vijgen * 4 el olijfolie * 4 salieblaadjes * peper * zout * 1 el balsamicoazijn * 2 el vloeibare honing * 3 snuifjes kaneel.
Bereiding
- Warm de oven voor op 200°C. Snij de hoedjes van de uien, leg wat boter op de ui en zet het hoedje terug. Wikkel elke ui in aluminiumfolie en laat 30 minuten garen in de oven.
- Hak de wal- en hazelnoten. Laat de rozijnen wellen in warm water. Ontpit de dadels en snij ze in stukjes. Snij de vijgen in kwartjes.
- Haal de uien uit de papillot, verwijder de hoedjes en hou apart. Lepel de uien uit zonder ze te doorprikken en meng het uivlees met de noten, dadels en uitgelekte rozijnen.
- Warm 1 el olie en de resterende boter in een pan. Laat de uienfarce, 2 salieblaadjes, 3 el water, peper en zout al roerend 3 minuten stoven op een zacht vuur. Haal van het vuur en meng er de azijn, honing en kaneel onder.
- Vul de uien met de farce, leg ze in een schaal met de vijgenkwartjes, overgiet met een scheutje olijfolie, voeg de rest van de salie toe en zet nog 10 minuten in de oven op 180°C.
- Plaats de hoedjes weer op de uien, serveer met gevogelte, wild of kaas.
Gepocheerde eieren meurette
Voor 4 personen
2 rode uien * 2 el druivenpitolie * 40 cl rode wijn * 20 g boter * 200 g spekreepjes * 1 el azijn * 8 eieren * 4 sneden briochebrood of wit brood * zout * peper * 1/2 bussel bieslook.
Bereiding
- Pel de uien en hak fijn. Laat vijf minuten stoven in olie op een zacht vuur, breng op smaak met zout. Deglaceer met de wijn en laat tien minuten inkoken op een hard vuur. Zet het vuur zachter en roer met een houten spatel de stukjes boter onder de bereiding.
- Bak de spekreepjes zonder vet, laat ze uitlekken op keukenpapier en doe ze bij de wijnsaus.
- Breek elk ei in een apart kopje of schaaltje. Giet 2 cm water en de azijn in een pot, breng aan de kook en pocheer de eieren drie minuten.
- Haal de gepocheerde eieren met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een propere doek.
- Toast het brood.
- Dresseer de eieren op een bedje van uienwijnsaus, werk af met gesnipperde bieslook en peper van de molen. Leg het geroosterd brood op het bord en dien op.
Chutney van rode uien
Voor 4 personen
6 rode uien * 20 g boter * 1/2 koffielepel zout * 50 cl stevige rode wijn * 1 koffielepel vierkruidenmix *1/2 koffielepel cayennepeper * 150 g suiker.
Bereiding
- Pel de uien en hak fijn. Laat tien minuten stoven in een kookpot, met boter en zout, tot ze glazig zijn.
- Voeg de wijn, de kruiden en de suiker toe. Zet het deksel op de pot, breng aan de kook en laat 15 minuten inkoken.
- Verwijder het deksel, laat al roerend nog even verder koken tot alle vloeistof verdampt is. De uien moeten gekarameliseerd zijn.
- Laat afkoelen, giet in een potje en zet in de koelkast. Koud serveren bij koude vleessoorten, terrine of kaas.
Rode-uientaart
Voor 4 personen
190 g bloem (+ wat extra voor het werkblad) * 90 g boter (+ wat extra voor de taartvorm) * zout en peper * 5 cl koud water * 6 rode uien * 25 g boter * 3 snuifjes Espelettepeper * 1 eetlepel honing * 2 eieren * 20 cl vloeibare room.
Bereiding
- Maak het taartbeslag. Kneed de bloem met de stukjes boter, met de hand of met een keukenrobot met kneedarm, tot het deeg zanderig wordt. Voeg een mespuntje zout en het water toe en ga door met kneden tot je een bol homogeen deeg bekomt. Dek af en plaats een uur in de koelkast.
- Pel de uien, hak ze fijn en stoof ze in de pan met de boter, de kruiden en Espelettepeper. Laat ze tien minuten garen op een middelmatig vuur tot ze glazig zien, roer geregeld. Meng de honing door de bereiding, laat het water verdampen en laat daarna afkoelen.
- Klop de eieren met de room en breng op smaak met peper en zout. Warm de oven voor op 180°C.
- Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot 3 à 5 mm dik. Leg het deeg in een beboterde vierkante of ronde vorm en druk aan. Prik met een vork in de bodem van de taart. Verdeel de uien gelijkmatig over de vorm. Giet er de eierbereiding over en zet 35 tot 40 min in de oven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier