Bastia en de oude haven © ISTOCK

5 uitstappen in Noord-Corsica

Heuveldorpjes, wandelpaden, een kristalheldere zee, bedwelmende wijnen, een stralende zon... Het is duidelijk waar Corsica zijn naam ‘Eiland van de Schoonheid’ aan dankt. Op naar Noord-Corsica voor een lang weekend zee en bergen.

1 Bastia en de oude haven

Bastia, de hoofdstad van Corsica tijdens de Genovese overheersing, dankt haar naam aan het woord bastille, het fort dat in de 14de eeuw werd gebouwd. De versterkte citadel herbergde vroeger het Paleis van de gouverneurs en is vandaag een museum over de geschiedenis van de stad. Om het fort te bereiken, volgen we de steile middeleeuwse steegjes die afgezoomd zijn met gevels in warme kleuren. Eenmaal boven genieten we van een schitterend uitzicht over de oude haven en de plezierboten, overheerst door de grootste kerk van het eiland, Saint-Jean Baptiste (17de eeuw).

Een ander religieus monument dat een omweg waard is, is de Sainte-Croix-kapel, een pareltje van de plaatselijke barok. Tijdens ons bezoek krijgen we zelfs de kans om naar een traditioneel polyfonisch gezelschap te luisteren: drie mannen zingen a capella het requiem en het Corsicaanse volkslied. De indrukwekkende stemmen laten een betoverende indruk na. We dalen weer af naar de Place Saint-Nicolas, een van de grootste pleinen van Europa (300 bij 85 m) en stappen binnen in de oudste boetiek van het eiland, het vermaarde Maison Mattei. Hier werd in 1872 Cap Corse gecreëerd, een verrukkelijk aperitief met kinawijn, waarvan we zeker een flesje mee naar huis zullen nemen.

Corte, de historische hoofdstad
Corte, de historische hoofdstad© ISTOCK

2 Corte, de historische hoofdstad

Corte, pal in het midden van het eiland, was van 1755 tot 1769 de hoofdstad van het onafhankelijke Corsica dankzij generaals Gian Pietro Gaffory en Pasquale Paoli. Die laatste is een echte held op Corsica en heeft hier trouwens de enige universiteit van het eiland gesticht. Corte is gebouwd rond de citadel, de enige versterkte burcht in het binnenland.

In de burcht, die als bijnaam het arendsnest heeft, is tegenwoordig het Corsica Museum ondergebracht. Als je hier rondwandelt, kom je voorbij het (ietwat verwaarloosde) geboortehuis van Joseph Bonaparte, de oudere broer van keizer Napoleon, en loop je door de charmante geplaveide straatjes omhoog naar het uitkijkpunt. Daar kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de bergen en valleien, waar de rivieren Restonica en Tavignano zich doorheen kronkelen.

3 Calvi en de citadel

Bestorm de indrukwekkende Genovese citadel (13de eeuw) die boven de baai van Calvi uitsteekt. De Genuees Christoffel Columbus zou er geboren zijn... Aan de voet van de vestingmuren vind je een gedenksteen ter ere van de ontdekkingsreiziger en ruïnes die afkomstig zouden zijn van zijn geboortehuis. Lonen ook de moeite: het huis waar Napoleon Bonaparte meerdere dagen verbleef toen hij in 1793 uit Ajaccio verdreven werd, en de Saint-Jean-Baptistekathedraal in klassieke barokstijl, bovenop de rots. We genieten van het uitzicht tot aan Monte Cinto, met 2.706 m de hoogste bergtop van Corsica, en wandelen naar de kleurrijke terrasjes op de Quai Landry om te nippen van een Pietra, een Corsicaans biertje op basis van kastanjes, en om de jachten en vissersboten te bewonderen die voor anker liggen in de schitterende haven met Saint-Tropezallures. Van daaruit kan je een boottocht maken naar het natuurreservaat van Scandola, dat door de Unesco werd geklasseerd. Vanuit Calvi kan je ook de trein nemen naar L’Île-Rousse. De rustgevende rit van ongeveer veertig minuten langs de turquoise zee, midden in beschermd natuurgebied, laat je helemaal wegdromen.

Calvi en de citadel
Calvi en de citadel© GF/OLIVIA VANDEPUTTE

4 Badplaats L’Île-Rousse

De Corsicaanse leider Pasquale Paoli liet in de 18de eeuw de haven van L’Île-Rousse aanleggen. De badplaats dankt haar naam aan de kleur die het graniet van de omliggende eilandjes bij zonsondergang krijgt. Je kan er heerlijk flaneren op de Place Paoli, waar de terrasjes vol zitten en waar petanque wordt gespeeld in de schaduw van de platanen. In het centrum is het zalig dagdromen op het strand met kristalhelder water. Om de kleine honger te stillen brengen we een bezoek aan de overdekte markt met haar antieke zuilen, waar lokale producenten hun groente, fruit en kaas verkopen, zoals de schapenkaas en de calenzana, en vleeswaren zoals worst met kruiden van de maquis (plant). Wie graag nieuwe dingen probeert, moet zeker de fitone proeven, worst van varkenslever. In restaurants staat brioccu op de kaart, verse kaas gemaakt van geiten- of schapenmelk die wordt gebruikt in hartige of zoete gerechten, zoals kaastaart met een vleugje mirtelikeur, een andere Corsicaanse specialiteit.

Badplaats L'Île-Rousse
Badplaats L’Île-Rousse

5 Wandeling naar een spookstad

Het eiland staat uiteraard bekend om zijn wandelpaden. Aan de GR20 (de 170 km lange wandelroute dwars door Corsica) hebben we ons niet gewaagd, maar vanuit Lumio maken we een wandeling naar het hoger gelegen verlaten dorp Occi, ook wel het spookdorp van Balagne genoemd. We stappen 4 km heen en terug. Kijk, een rode wouw!, roept onze gids verwonderd uit terwijl hij naar de roofvogel wijst die door de lucht zweeft. Samen met zijn hond neemt hij ons mee op een van de oude paden die de dorpen met elkaar verbinden. Langs de weg groeien typische streekplanten zoals de pistacia lentiscus of mastiekboom waarvan etherische olie wordt gemaakt. We bevinden ons op 400 m hoogte, met een indrukwekkend uitzicht over de zee. “Hier woonde een handvol gezinnen, tot het dorp in 1870 door zijn afgelegen ligging en gebrek aan drinkwater werd verlaten. Daar kan je nog het veld zien waar vroeger het graan werd gedorst”, wijst onze gids. Deze wandeling is zeer populair en valt erg in de smaak bij geschiedenisliefhebbers.

Wandeling naar een spookstad
Wandeling naar een spookstad© ISTOCK

Praktisch

Erheen. Wij reisden met de TGV tot Marseille (www.b-europe.com/TGV) en vervolgens per ferry van de maatschappij Corsica Linea (www.corsicalinea.com) naar L’Île-Rousse.

Logies. Wij logeerden in hotel Dominique Colonna in Corte (www.dominique-colonna.com) en hotel Revellata in Calvi (www.hotelrevellata.com)

Info. www.visit-corsica.com

Partner Content