Annemie Struyf keert terug naar het slotklooster

Na drie jaar keerde Annemie Struyf terug naar de trappistinnen in Brecht en zocht samen met de zusters naar wat ons zo fascineert aan hun (gesloten) wereld. Dat beschrijft ze in haar nieuwe boek.

In september 2012 startte op Vier de tweede reeks met de titel “In Godsnaam”. In deze reeks verkende journaliste Annemie Struyf de wereld van de laatste missiezusters. Vanuit het klooster van de zusters van de Jacht in Heverlee (waar de missiezusters uiteindelijk naar terugkeren) bezocht ze de zusters in alle uithoeken van de wereld.

In 2010 verscheen er ook al een reeks met dezelfde naam én dezelfde journaliste op het scherm. Toen kreeg de kijker een beeld van het leven in kloosters, abdijen, moskeeën synagogen, tempels en ashrams. In het kader van deze reeks werd Annemie Struyf al eens toegelaten achter slot en grendel, in de contemplatieve wereld van de trappistinnen in Brecht. Een paar jaar later keerde ze terug. Haar doel: een antwoord zoeken op de vraag waarom deze wereld ons allen zo fascineert en een beter inzicht krijgen in hun bijzondere spiritualiteit.

Haar bevindingen deelt ze deze keer niet via een TV-reeks, maar via een boek, dat de titel kreeg “In Godsnaam, Terug naar het slotklooster”.

Het boek is ingedeeld in 7 hoofdstukken of liever 7 dagen, de tijd dat Annemie Struyf in het klooster verbleef. Het begint met haar aankomst op 21 mei 2012 (ondanks dat ze te laat was kreeg ze een heel warm welkom), maar blikt ook terug naar 2009, toen ze de eerste keer in het slotklooster van Brecht verbleef. Het is een mengeling van gesprekken, gedachten en foto’s (van Lieve Blancquaert), doorspekt met kaderstukjes die extra informatie geven of een overzicht van de antwoorden van de zusters op één concrete vraag, zoals: wat had je het liefst van al meegemaakt? De antwoorden zijn vaak verrassend en ontroerend. Eerlijk ook.

Heeft Annemie Struyf een eenduidig antwoord gevonden op de vraag waarom dit leven achter slot en grendel zo tot onze verbeelding spreekt? Neen, maar ze reikt op het einde van het boek toch enkele verklaringen aan die de moeite waard zijn om eens bij stil te staan.

Een mooi boek waar je stukje bij beetje kan van genieten. Gelovig, ongelovig of agnost, dat maakt niet uit.

In Godsnaam, Terug naar het slotklooster, Annemie Struyf, Lannoo, isbn 9789401405096, ? 24,99

Partner Content