© Getty Images/iStockphoto

Atalanta meest opgemerkte vlinder in Vlaanderen

Afgelopen weekend heeft Natuurpunt voor de tiende keer zijn vlindertelweekend georganiseerd, waarbij de Vlaming wordt opgeroepen vlinders te tellen. Net als vorig jaar is de atalanta de meest getelde vlinder, zo meldt de natuurbeweging zondagavond op basis van de eerste 2.500 tellingen.

De atalanta is een grote zwarte dagvlinder met witte en oranje banden. Vorig jaar was het verschil met het klein koolwitje nog klein, dit jaar is het verschil afgetekend. Er werden meer dan dubbel zoveel atalanta’s gemeld dan kleine koolwitjes. De kleine vos vervolledigt de top drie. Ook in Nederland kwam de atalanta dit weekend als winnaar uit de bus.

De atalanta is een trekvlinder die elk jaar opnieuw in het voorjaar Vlaanderen en de rest van Europa koloniseert vanuit Spanje en Frankrijk. “Ondanks het miezerige voorjaar wisten veel exemplaren onze streken te bereiken. Het regenweer zorgde vervolgens voor een weelderige plantengroei, waardoor de rupsen zich dit jaar extra goed konden ontwikkelen. Het zijn die jonge vlinders die we afgelopen weekend konden zien rondfladderen, in grotere aantallen dan andere jaren”, zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt.

Tijdens de recente zachte winters probeerde een deel van de atalanta’s in onze contreien te overwinteren, aldus nog Natuurpunt. Dat lukt echter slechts in beperkte mate. De atalanta blijft vooralsnog een echte trekvlinder. “Toch is niet uit te sluiten dat dit gedrag in de toekomst gaat veranderen onder invloed van de klimaatverandering”, zegt Vanreusel.

Met de actie wil Natuurpunt de vlinderpopulatie jaar na jaar in kaart brengen, met behulp van duizenden Vlamingen. Tegelijk wil de natuurvereniging een grote groep mensen in contact brengen met de natuur vlak bij hun huis en hen aanmoedigen om iets te doen voor vlinders in hun tuin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content