Binnenkijken bij de koning

Het kasteel temidden van het groen is trouwens op zich al een uitstapje waard. Het is één van de zeldzame Belgische kastelen met een ronde vorm. De binnenplaats geeft toegang tot de expo. De Brabançonne weerklinkt... er is een twijfel mogelijk. Dit is de juiste locatie!

Hier krijgen we niet de officiële plaatjes. Maar levensechte foto’s van een familieleven, geschoten door fotograaf Olivier Polet: de coulissen van de koninklijke toespraak, een intiem gebaar met koningin Paola, samenzweerderigere momenten met de kleinkinderen, even bellen op de GSM met de koningin voor het kasteel van Ciergnon... Op de foto’s is ook vaak te zien dat de vorst een fotoapparaat in de hand heeft. Hij is dan ook een gepassioneerd fotograaf.

De bril van Albert I

Maar er zijn niet alleen foto’s. Prinses Lea, de weduwe van prins Alexander, wijlen de halfbroer van koning Albert, stelde een aantal objecten uit haar privé-collectie ter beschikking. Onder andere het beroemde brilletje van Albert I, een geborduurde pantoffel van koningin Astrid uit 1934 en een rapport van prins Alexander uit 1958 ondertekend door zijn vader Leopold III zitten in de glazen kasten. Ook de kaki regenjas van koning Boudewijn en zijn uniform van jachtpiloot zijn in Waroux tentoon gesteld.

Menselijk gelaat

“Deze tentoonstelling werpt een zeer menselijk licht op Albert II en zijn familie”, aldus schepen van Cultuur in Waroux Thomas Cialone. En heeft de koning de tentoonstelling zelf bezocht? Nee, maar de uitnodiging is verstuurd!, aldus Jean-Christophe Hubert, commissaris van de tentoonstelling.

Dans l’intimité du Roi ” in het Château de Waroux, 301 rue de Waroux, Alleur (Ans). Tot 8/9. Di-zo, 14-18 u. Prijs: 8?. Info: 04 371 98 38 of ww.chateaudewaroux.be

Partner Content