Boekjes die (doen) spreken

Vaak is het niet makkelijk om je (klein)kinderen, neefjes of nichtjes te doen spreken over wat hen dwars zit, waar ze het moeilijk mee hebben. Gelukkig zijn er boekjes die je daarbij kunnen helpen...

Boekjes die (doen) spreken

Samen een boek lezen of een verhaal voorlezen is soms de voorzet naar een goed gesprek met kinderen die het moeilijk hebben. Het maakt wat hen bezig houdt bespreekbaar, laat hen zien dat wel meer kinderen met soortgelijke muizenissen zitten en reiken andere invalshoeken, zienswijzen en mogelijke hulpmiddeltjes aan. Met Sinterklaas en de eindejaarsfeesten in zicht geven we hier – gerangschikt van boekjes voor jongere naar die voor wat oudere kinderen – wat titels van zo’n nuttige boekjes mee. De ene al wat lichter op de hand dan de andere, voor jongere of oudere kinderen,...

Waarom huil je, kleine uil? – Philippe Goossens & Paul Friester – uitg. De Vier Windstreken – isbn 9789051163629
Prentenboek over een uiltje dat plots begint te huilen. Natuurlijk wil iederenn weten waarom. Al geschikt voor heel kleine kindjes. (Thema: huilen, verdriet, troost)

De troetel van de Knuffekoningin – Kristien Aertssen – uitg. De eenhoorn – isbn 9789058389756
De Knuffelkoningin is dol op haar kinderen én op haar troetel. Maar wat als er iets met de troetel gebeurt? Voor peuters. (Thema’s: liefde, verlies)

Willemijn wil geen broertje – Lida Dijkstra & Noëlle Smit – uitg. Gottmer – isbn 9789025757434
Mama heeft gezegd dat er een kindje bijkomt en dat ziet Willemijn niet zitten... (Thema: nieuwe baby in het gezin)

Mols hoop – Helen van Vliet & Kristina Van Remoortel – uitg. De Vier Windstreken – isbn 9789051163537
De dieren op de boerderij missen Boer. Mol heeft een manier gevonden om zich toch dichtbij Boer te voelen. (Thema: rouw, verlies en troost)

De stadsboerin. Tuinieren, koken en knutselen op de maat van gezonde groenteliedjes – Lady Angelina – uitg. Vrijdag – isbn 9789460012952
Als de stadsboerin er niet in slaagt om kinderen groente te laten eten, dan mag je het wel opgeven. En passant – soms meezingend met de bijhorende cd waarop o.a. Slongs Dievanongs – worden thema’s als troost en liefde aangeraakt. (Thema’s: gezond eten, verdriet, troost,...)


Het spookt bij Madame Rat – Thera Coppens & Marian van Lieshoud – uitg. Marmer – isbn 9789460681943

Madame Rat is een beetje excentriek en dus weten de andere dieren in het bos niet goed raad met haar. Als het dan ook nog lijkt te spoken in haar huis, proberen ze haar het bos uit te plagen. Alleen Muis doete dar niet aan mee. (Thema’s: anders zijn, pesten, bijgeloof)
Het Prullalamonster – Jean-Paul Mulders – uitg. Abimo – isbn 9789462341500
Knack-columnist Jean-Paul Mulders heeft een hartveroverend voorleesboekje gemaakt, dat kinderen die een beetje bang zijn voor monsters een hart onder de riem kan steken. Het debuut van woordvirtuoos Mulders in de kinderboekenwereld is ook mooi en grappig geïllustreerd in vintagekleurtjes. (Thema: griezelen en angst overwinnen)

Meester Frank en de draak – Moniek Vermeulen – uitg. De Eenhoorn – isbn 9789058389350
Senne snapt niet wat er aan de hand is: elke keer als hij een toets heeft, gooit een enge draak in zijn hoofd alles door elkaar. Gelukkig snellen mama en meester Frank te hulp. (Thema: faalangst)

Hier waakt oma – Stefan Boonen – uitg. De Eenhoorn – isbn 9789058389695
Oma lijkt misschien een heel gewone oma, maar eigenlijk is ze geweldig stoer en sleept ze je mee in wilde avonturen. (Thema: anders zijn dan anderen of dingen anders aanpakken, de band met oma’s)

Liever dan lief. Een sprookje in het land van Down – Moniek Peek & Bente Jonker – uitg. De Vier Windstreken – isbn 9789051169973
De hoofdpersonages in dit prentenboek hebben het syndroom van Down, maar eigenlijk zie je dat enkel subtiel in de tekeningen of als je als volwassenen tussen de regels leest. Dat alleen al maakt dit ene bijzonder boek. (Thema’s: verliefdheid, Downsyndroom)

For girls only. geheim dagboek – uitg. Manteau – isbn 9789002255625
Kalverliefdes, groot en klein verdriet: soms gaat erover praten makkelijker als je het op een veilige plek kwijt kan. In dit dagboek bijvoorbeeld. (Thema’s: eerste verliefdheid, geheimpjes, verdriet, relatie met ouders en vriend(inn)en)

De gans en zijn broer – Bart Moeyaert & Gerda Dendooven – uitg. Querido – isbn 9789045117232
Eigenlijk begint het als gans zich vragen begint te stellen bij waarom de dingen gebeuren. Het werkt aanstekelijk en dus zit dit hele boekje vol verhalen die een filosofische draai krijgen. (Thema: waarom is alles zoals het is, genre filosoferen met kinderen)

Somniyum Deel 1 – Karl Raats & Jan Bosschaert – uitg. les iles – isbn 9789491545115
Milly voelt zich ontzettend verraden als haar ouders haar zeggen dat ze gaan scheiden. Bij haar tante hoopt ze troost te vinden, maar ze belandt er in het rijk van de slaap, waar ze spannende avonturen beleeft en moeilijke uitdagingen aangaat. Het fantasy-achtige verhaal is behoorlijk verwarrend, maar ook mooi. Voor kinderen met veel fantasie. (Thema’s: scheiding – jezelf leren kennen en jezelf zijn)

Onder een paraplu met gaatjes – Mieke Vanpol – uitg. De Eenhoorn – isbn 9789058389718

Liv mag niet eten wat ze wil, omdat ze aan een stofwisselingsziekte lijdt. Dat is niet leuk, maar wel hanteerbaar. Tenminste... tot het voor sommige leeftijdsgenootjes een aanleiding wordt om haar uit te sluiten. (Thema’s eerste verliefdheid, vriendschap, jaloezie, omgaan met een chronische ziekte)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content