© ISOPIX

Brandnetels: niet aaien, wel eten

Zijn netels voor jou een niet aaibaar onkruid? Bekijk ze dan van hun eetbare kant, want ze zitten vol mineralen en vitaminen. Pluk hun jonge blaadjes in de lente, maar vergeet je handschoenen niet.

Zeebaarsfilet met gefrituurde brandnetels

(Voor 4 personen)

4 handvol jonge brandnetelscheuten, 8 zeebaarsfilets met vel, zout, peper van de molen, plantaardige olie om te frituren, 3 eetlepels olijfolie, citroensap.

1. Was de brandnetelscheuten en dep ze droog.

2. Spoel de zeebaars en dep droog. Voeg peper en zout toe.

3. Verhit de plantaardige frituurolie, frituur er kort de brandnetelscheuten in, haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op de keukenrol.

4. Verhit de olijfolie in een grote pan, bak de zeebaarsfilets 3 minuten op de velkant en nog één minuut op de andere kant. Besprenkel met citroensap, dresseer er de gefrituurde brandnetelscheuten rond en dien meteen op.

Brood met brandnetelpesto

Brandnetels: niet aaien, wel eten
© ISOPIX

(Voor 1 brood)

Voor het deeg: 21 g bakkersgist, anderhalve koffielepel zout, 350 g tarwebloem type 550.

Voor de pesto: 100 g jonge brandnetelscheuten, 40 g pijnboompitten, 30 g versgeraspte parmezaan, 30 ml olijfolie.

1 Los de gist en het zout op in 190 ml water. Voeg de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Dek af en laat een uur rijzen.

2 Was intussen de brandnetels en dep ze droog. Stamp de brandnetels, de pijnboompitten, de parmezaan en de olijfolie in de vijzel tot een pesto.

3 Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit in een rechthoek. Besmeer met de pesto en rol het deeg op.

4 Leg het deeg op een ovenplaat met bakpapier en bedek met een vochtige doek. Laat opnieuw 30 minuten rijzen.

5 Warm de oven voor op 250°C.

6 Maak met een mes schuine inkepingen in het brood en zet 25 tot 30 minuten in de oven. Laat afkoelen vooraleer op te dienen.

Sint-jakobsnootjes met brandnetelpuree

Brandnetels: niet aaien, wel eten
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

500 g bloemige aardappelen, zout, 2 handvol jonge brandnetelblaadjes, 1 eetlepel pijnboompitten, 8 eetlepels olijfolie, citroensap, peper van de molen, 1 sjalot, 150 ml groentebouillon, 100 ml vloeibare room, versgeraspte muskaatnoot, 8 sint-jakobsnootjes, 1 kleine tomaat, 1 teentje look, 1/2 rood pepertje.

1 Was de aardappelen, snij ze in blokjes en laat 15 tot 20 minuten koken in zout water.

2 Was de brandnetelblaadjes, dep ze droog en hak fijn.

3 Rooster de pijnboompitten in een pan, zonder vet. Laat afkoelen en stamp ze samen met de brandnetelblaadjes tot pesto in een vijzel. Voeg 4 eetlepels olie toe en wat citroensap. Breng op smaak met peper en zout.

4 Pel de sjalot en hak fijn. Verhit één eetlepel olie in een kookpot en laat de sjalot zachtjes kleuren. Giet er de bouillon en de room bij en breng aan de kook. Laat de aardappelen uitlekken en voeg ze toe. Pureer met een pureestamper. Voeg zout en een snuifje muskaatnoot toe. Meng er de brandnetelpesto onder en hou warm.

5 Spoel de sint-jakobsnootjes, dep ze droog en maak er een paar inkepingen in.

6 Dompel de tomaat in kokend water, pel ze en verwijder de pitjes. Snij het vlees in kleine blokjes. Pel het teentje look en snij het in twee. Was het pepertje en snij het in dunne ringetjes. Verhit de rest van de olie in een pan, laat er de look in kleuren, samen met de peperringetjes, voeg de sint-jakobsnootjes toe en bak één minuut aan elke kant.

7 Verdeel de brandnetelpuree over 4 kommetjes, leg er de sintjakobsnootjes op en werk af met de blokjes tomaat.

Brandnetellimonade

Brandnetels: niet aaien, wel eten
© ISOPIX

(Voor 1 liter)

8 jonge brandnetelstengels (20 cm), 2 kleine takjes munt, 3 onbehandelde citroenen, 7 eetlepels appelsiroop, 800 ml spuitwater.

1 Was de brandnetels en de munt, verwijder de blaadjes en dep ze droog.

2 Was de citroenen onder warm water. Rasp de schil van één citroen. Pers het sap uit de andere citroenen. Meng het citroensap met de geraspte citroenschil, de munt- en de brandnetelblaadjes en de appelsiroop. Giet deze mix in een karaf of een literfles en leng aan met het spuitwater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content