Brussel start proefproject voor verkeersbord fietsen door het rood

Brussels minister van Vervoer, Brigitte Grouwels, en Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit, Bruno De Lille, hebben vandaag een proefproject voorgesteld met de nieuwe verkeersborden B22 en B23. Die borden laten fietsers in bepaalde omstandigheden toe om door het rood te rijden.

Het proefproject loopt tot eind september op tien plaatsen in Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest is de eerste wegbeheerder die de nieuwe maatregel in ons land invoert. Met dit proefproject volgt Brussel het voorbeeld van buurlanden. In Nederland en Duitsland bestaat deze maatregel al langer.

De borden B22 en B23 worden bevestigd op de paal van de verkeerslichten. Wanneer het om het B22-bord gaat, mag een fietser voorbij het rode of oranje licht rijden en naar rechts afslaan. Bij het bord B23 mag de fietser rechtdoor voorbij het rode of oranje licht rijden.

Het gaat om een uitzonderingsregel. Fietser mogen dus enkel door het rood rijden wanneer de borden B22 of B23 aanwezig zijn. Indien dit niet het geval is, moeten ze stoppen. Daarnaast wordt benadrukt dat de fietser, bij het gebruik van beide borden, geen voorrang heeft.

Aan het kruispunt van de Kruidtuinlaan en de Pachecolaan hebben beide Brusselse regeringsleden de nieuwe borden ingehuldigd. Op basis van de testresultaten wordt dit najaar bekeken of de verkeersborden veralgemeend kunnen worden ingevoerd.

Op dit ogenblik bestaat er nog discussie over de wettelijkheid van de verkeersborden aangezien het verkeersreglement stelt dat de verkeerslichten voorrang hebben op verkeersborden. Een wijziging van de wegcode zal pas later op het jaar gestemd en gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Pas dan zullen alle twijfels verdwenen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content