Colfontaine herstelt Van Gogh-huis

Wie geïntrigeerd is door het leven van de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh moet zeker een bezoekje brengen aan het pas geopende Maison Van Gogh in Colfontaine, bij Bergen. Het was de plek waar de beroemde Nederlandse schilder in 1878 en 1879 verbleef gedurende zijn passage in de Borinage.

Vincent van Gogh trekt in 1878 naar de Waalse mijnstreek om er predikant te worden. Hij is er diep getroffen door de miserie van de mijnwerkers. Het is in die periode dat hij zich realiseert dat hij niet geschikt is voor het predikantenbestaan en voluit voor het kunstenaarschap kiest. Zijn passage in de Borinage is dus cruciaal.

Ruïne

Het huisje waar hij twee jaar verbleef, was verworden tot een ruïne. Met middelen van Bergen, culturele hoofdstad 2015, is besloten het opnieuw op te bouwen, zegt Yves Vasseur, commissaris-generaal van Mons2015. “Enkel één oorspronkelijke muur bleef nog over. Verder moest het helemaal opnieuw gereconstrueerd. Voor de kleur van de gevel -terracotta rood-, hebben we ons kunnen baseren op de oorspronkelijke kleur en op informatie van de Stichting Van Gogh. Maar voor het interieur beschikten we over te weinig informatie.”

Uitzicht op de mijn

Het huis is dan ook veeleer een museum geworden. We zien er enkele reproducties van de vroege Van Gogh-schilderijen die duidelijk door de Borinage waren geïnspireerd. Vanuit het huisje kijk je ook letterlijk uit op de mijn van Marcasse en je realiseert je welk effect dit moet gehad hebben op van Gogh. Je moet er dan wel de mijnwerkers en hun erbarmelijke levensomstandigheden bijdenken. Gelukkig is de situatie anderhalve eeuw later niet meer zo miserabel, maar echt opbeurend oogt Colfontaine nog altijd niet. Het is nog altijd een van de armste gemeenten van België.

Van Gogh beschrijft zijn ervaring in het Waalse mijnbekken veelvuldig in zijn brieven aan broer Theo. Wie het huisje bezoekt, kan er extracten ter plekke lezen.

Ook in zijn latere werk zal het leven van arbeiders en boeren Van Gogh blijven boeien.

Europees parcours

Het pas ingehuldigde huis in Colfontaine maakt trouwens deel uit van een Europees parcours dat virtueel de plaatsen verbindt waar de kunstenaar heeft geleefd. Er zijn er nog vijf, waarvan 2 in België, benadrukt Vasseur. Het andere huisje bevindt zich even verderop, in Cuesmes.

Als je naar Bergen afzakt om deel te nemen aan een van de vele activiteiten naar aanleiding van Mons2015 kan je zeker even de omweg naar Colfontaine maken. Als je er meer dan een uur voor gaat rijden, zou het huisje aan de rue Wilson wel eens een teleurstelling kunnen zijn.

Maison Van Gogh, Rue Wilson 221, Colfontaine. Open za-zo, 10-16u. Tot eind 2015 gratis.

Partner Content