© Rijdsmuseum Amsterdam

‘De Nachtwacht’ van Rembrandt wordt voor de ogen van het publiek gerestaureerd

‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn wordt vanaf juli volgend jaar gerestaureerd. Dat heeft het Rijksmuseum in Amsterdam bekendgemaakt.

Het schilderij uit 1642 wordt in de Nachtwachtzaal gerestaureerd, voor het oog van het publiek. De restauratie is ook live te volgen via de website van het Rijksmuseum.

Volgens Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, gaat het om het “grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum”. “Het is belangrijk dat het schilderij ook goed bewaard blijft voor de volgende generaties”, aldus Dibbits.

Bezoekers zullen op 7 meter afstand de verrichtingen van acht restauratoren kunnen volgen. Daartoe is “een fantastische vitrine ontworpen”, zei Dibbits. “Het schilderij wordt uit zijn lijst gehaald en komt op een beweegbare ezel te staan”, legde hij uit.

‘De Nachtwacht’ werd voor het laatst gerestaureerd in 1976. Volgens Dibbits is het nu nodig, omdat aan de oppervlakte van het doek een “lichte wassing” is verschenen. Ook is de verf die in de jaren zeventig is toegebracht bij de restauratie licht verkleurd en het vernis vergeeld.

Het doek is in het verleden drie keer aangevallen, twee keer met een mes in 1911 en 1975 en een keer met zoutzuur in 1990. Bij die laatste aanval bleef de schade beperkt tot het vernis.

Partner Content