De Ronde van Vlaanderen beleven zonder fiets

Op zondag 1 april wordt de 96ste Ronde van Vlaanderen gereden. Ook buiten de drukte van die dag valt er bijna het hele jaar door langs het parcours veel te zien en te beleven. En dat hoeft niet op twee wielen te zijn!

atuurlijk kunt u langs het parcours gaan staan of op 31 maart de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen rijden. Maar dan komt u gegarandeerd tussen mensenmassa’s terecht. Daarom leest u hieronder vijf ideeën om de sfeer te proeven op een veel rustigere dag. De Ronde is immers een sociaal, landschappelijk en historisch stuk erfgoed dat verder gaat dan die éne dag.

1. Bekijk de Schietsjampettermolen. Deze historische staakmolen met zijn grappige naam ligt heel strategisch op één van de eerste hellingen van de Ronde, namelijk langs een kasseistrook van de Huisepontweg in Wannegem-Lede. Hij werd niet zonder moeite in 1981 overgebracht uit het West-Vlaamse Houtave. In het weekend draaien de wieken. Ideaal voor een picknick met vergezicht.

2. Proef de lente tussen boshyacinten. Vijf bossen in de Vlaamse Ardennen langs het Rondeparcours tooien zich in de periode tussen 20 april en begin mei met tapijten van boshyacinten: Brakelbos (Brakel), Kluisbos (Kluisbergen), Muziekbos (Ronse), Bos ter Rijst (Schorisse) en Lozerbos (Kruishoutem). Perfect voor een lentewandeling.

3. Bezoek Torhout. Op 1 april is Torhout maar één van de plaatsen waar de Ronde doorheen raast, maar toch is de gemeente uitgeroepen tot Dorp van de Ronde. De reden: precies honderd jaar geleden (1912) werd Torhoutenaar Karel van Wijnendaele één van de stichters van het blad Sportwereld. Nauwelijks een jaar later werd hij hoofdredacteur en organiseerde hij de eerste Ronde van Vlaanderen. Dit voorjaar leeft Torhout in de ban van de koers. Als u echter 1 april wilt vermijden, kies dan voor 22 april. Het is dan Erfgoeddag en in Torhout staat die helemaal in het teken van wielerhelden. Info: tel. 050 22 21 66 en www.dorpvanderonde.be

4. Vergeet de tijd in een authentiek Flandriencafé. In heel wat dorpen die de Ronde tussen Brugge en Oudenaarde doorkruist, bestaan nog volkscafés waar men graag straffe wielerverhalen vertelt. Ga bijvoorbeeld eens de sfeer opsnuiven in Café De Tijger (Dorpsstraat Jabbeke), Den Gouden Appel (Markt Lichtervelde) of Café De Hert (Markt Ichtegem).

5. Wandel zelf een stuk van de Ronde. In de Vlaamse Ardennen is het wandelnetwerk Getuigenheuvels uitgewerkt met een totale lengte van 300 km. De wandelwegen lopen deels over het traject van de Ronde en zijn bewegwijzerd met knooppuntenpaaltjes zoals we die kennen van de fietsnetwerken. Uiteraard bepaalt u zelf de afstand die u wilt wandelen. Als u (gratis) de applicatie Layar downloadt op uw smartphone, kunt u de gekozen route volgen op uw telefoon en onderweg informatie lezen over bezienswaardigheden en attracties.

Meer info

? Vraag bij Toerisme Vlaamse Ardennen de brochure Beleef de Ronde van Vlaanderen 2012 op. Bij deze dienst kunt u ook terecht voor kaarten van de fiets- en wandelnetwerken

? Info: Toerisme Vlaamse Ardennen, Veemarkt 27, 9600 Ronse, tel. 055 20 76 81 en www.toerismevlaamseardennen.be (klik voor de applicatie door op Wandelnetwerk Getuigenheuvels).

Partner Content