© Alamy - Expedia

De vakantiekeuze van de Belg gaat door de maag

Zon, zee, een mooi uitzicht vanop het terras en... lekker eten. Dat zijn de zaken waar een Belg naar uitkijkt op vakantie. Maar liefst 35% zoekt bij het boeken al naar leuke adresjes om te eten.

Bij het boeken van een vakantiebestemming kijkt de Belg in eerste instantie naar de weersomstandigheden ter plaatse (70%). Natuurschoon en bezienswaardigheden in de buurt vervolledigen de top drie. Opvallend is dat gastronomie ook een belangrijke factor is. Voor 1 op 5 belgen is dit zelfs een bepalende factor om al dan niet een hotel te boeken. Zo blijkt uit een onderzoek van online reisorganisatie Expedia, bij 14.000 Europeanen, onder wie 1.000 Belgen.

Echte Bourgondiërs

Belgen staan in het buitenland bekend voor hun bourgondische levensstijl. We staan ook meer open voor de lokale gastronomie als we op vakantie gaan. Bijna 42% heeft een sterke voorkeur voor lokale restaurants. Dit percentage ligt opvallend hoger dan bij Britse (28%), Duitse (21%), Italiaanse (20%) of Spaans (9%) reizigers. Slechts 11% van de Belgen gaat voor de klassieke ’toeristenrestaurants’.

Meer nog: 15,2% van de Belgische respondenten geeft aan dat ze bij de reisvoorbereiding checken of er in de buurt van hun vakantielocatie specifieke food festivals of typische marktjes zijn tijdens hun verlof. Bijna een kwart (23%) van de Belgen overweegt een food event te bezoeken als ze ter plaatse reclame hiervoor zien.

In totaal heeft bijna 3/4 van de Belgen op vakantie al iets geproefd dat ze niet kenden of nog nooit van gehoord hadden.

Rome (40%), Parijs (33%) en Barcelona (28%) vormen de top 3 van favoriete steden waar Belgen naar toe willen voor de gastronomie. Vrouwen geven de voorkeur aan Rome (43%), mannen willen eerder naar Parijs (38%).

Nergens beter dan thuis

Hoewel de Belg graag buitenlandse gerechten proeft, is hij toch blij als hij weer thuis is. Eenmaal thuis, grijpt de Belg terug naar enkele klassiekers uit onze keuken. Topper is ‘mosselen met friet’ (48,8%), gevolgd door ‘frietjes van de frituur’ (44%) en ‘witloof in hespenrolletjes’ (35%).

Een kwart van respondenten vindt overigens dat ze in eigen land de beste service krijgen op restaurant. Frankrijk (22%) is tweede en Italië staat al op ruime afstand (13%) op de derde plaats. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content