Duik naar de bodem van de oceaan in Mexico en ontdek een museum
Het grootste onderwatermuseum ter wereld bevindt zich niet op de bodem van de Noordzee, maar nabij de kust van het Mexicaanse Cancun. Het Musa-museum schetst de evolutie van de Mayacultuur via maar liefst 460 sculpturen. Dompel uzelf onder in de wereld van de onderzeese kunst.
Het Museum van Isla Mujeres, een klein eiland van acht kilometer lang en een halve kilometer breed, werd geopend in 2009. Het telt werken van de Britse kunstenaar Jason De Caires Taylor, naast die van lokale kunstenaars. Het ongewone museum bestaat uit vier ‘zalen’.
Standbeelden van cement
De beelden van Musa, sculpturen uitgevoerd in alkalisch cement en met milieuvriendelijke materialen, stellen mannen en vrouwen voor in situaties uit het dagelijkse leven. Bezoekers ontdekken een ongewoon schouwspel, te midden van koralen en vissen. In 2011 werd ook een net geen acht ton wegende Volkswagen Kever deel van het decor; deze dient nu als toevluchtsoord voor zeedieren.
In dienst van het milieu
Het museum wil bezoekers bewust maken van de kwetsbaarheid van het koraalrif. Na dat van Australië, is het Mexicaanse rif wereldwijd het grootste. Het strekt zich uit over 1.000 kilometer langsheen de kusten van Honduras, Belize, Guatemala en natuurlijk Mexico. Het rif herbergt meer dan 500 vissoorten, 60 soorten koraal en 350 weekdieren. Het heeft ook de grootste kolonie lamantijnen ter wereld, met ongeveer 1.500 exemplaren. Deze grote zeezoogdieren worden ook wel zeekoeien genoemd. Geschat wordt dat bijna 2 miljoen mensen economisch afhankelijk zijn van de natuurlijke bronnen van het rif. Het vormt ook een natuurlijke bescherming tegen erosie en de vernietiging van de kust. Het rif is voorts van fundamenteel belang bij de passage van orkanen.
Cousteau was dol op Mujeres
Het Isla Mujeres, op zes kilometer van de noordoostkust van Cancun, is een trekpleister voor internationaal toerisme dankzij zijn uitzonderlijke kustlijn. Het heldere, kwaliteitsvolle water is rijk aan onderwaterleven. Deze riffen en grotten trokken al de belangstelling van kapitein Jacques Cousteau, die ze verkende met als gids de lokale duiker Ramón Bravo. De meeste eilandbewoners leven van duiken en visvangst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier