Een menu met rozemarijn

Op zomerse dagen willen we zowel feestelijk als licht koken. Kruiden laten u toe lichte gerechten te bereiden die toch pittig zijn van smaak. En ze hebben nog heel wat meer troeven! Geniet deze week van ons heerlijk 3-gangenmenu met rozemarijn.

Een gezonde en lichte keuken vraagt om kruiden. Verse kruiden geven immers net dat tikkeltje extra aan de smaak van uw gerechten en ze hebben op gezondheidsvlak alleen maar voordelen. Wilt u daar meer over weten, lees dan zeker het artikel ‘Tuinkruiden, pittig en gezond’.

Vandaag stellen we u een heerlijk 3-gangenmenu met rozemarijn voor.

Voorgerecht: Rozemarijn-spies met sint-jacobsvruchten en asperges

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 6 grote sint-jacobsvruchten
  • 6 groene asperges
  • 1 mooie tomaat
  • 2 takjes rozemarijn (zo lang mogelijk)
  • 3 cl olijfolie
  • een klein beetje balsamico-azijn
  • peper en zout

Bereiding:

  • Pel de tomaat en verwijder de zaadjes. Snijd ze in kleine blokjes.
  • Snijd het onderste deel van de asperges zodat u een punt van een achttal centimeter overhoudt. Stoom of kook ze gaar. Koel ze meteen daarna af in ijskoud water zodat ze mooi hun kleu behouden.
  • Verwijder de blaadjes van de takjes rozemarijn, behalve enkele blaadjes aan één uiteinde. Snijd het andere uiteinde tot een punt. Hak de blaadjes fijn. Bewaar de takjes.
  • Maak uw spiesjes door zeer voorzichtig afwisselend een sint-jacobsvrucht en een asperge op een ontbladerd rozemarijntakje te schuiven.
  • Bak de spiesjes in goed warme olijfolie.
  • Leg de spiesjes na het bakken op keukenrol om de overtollige olie te verwijderen.
  • Verwarm de olie en voeg er de fijngehakte rozemarijnbaaldjes aan toe. Giet deze net voor het opdienen over de blokjes tomaat.
  • Schik de spiesje op de borden en die hier een beetje van het tomaat-rozemarijnoliemengsel en enkele druppels balsamico-azijn overheen.

Hoofdschotel: Zeebaars in rozemarijn-zoutkorst met marktgroentjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 schoongemaakte zeebaars (ong. 800 gr)
  • 800 gr grof zout
  • een handvol rozemarijnblaadjes
  • verse groentjes naar keuze
  • 200 gr grenaille-aardappelen (uit Noirmoutier)
  • een beetje olijfolie

Bereiding:

  • Mix het zout en de rozemarijnblaadjes (zonder takjes) met de keukenrobot. Voeg 20 cl water bij dit mengsel.
  • Doe een beetje olijfolie in een ovenschotel. Leg hierop een laag rozemarijn-zoutmengsel. Leg uw zeebaars op dit zoudbedje en bedek de vis met de rest van het zoutmengsel.
  • Plaats in een voorverwarmde oven van 250°C. Laat ongeveer een hald uur garen.
  • Stoom uw aardappeltjes en uw groentjes gaar.
  • Verwijder de zoutkorst en verdeel de vis over de borden. Schik er de aardappeltjes en de groenten naast.

Dessert: Papillot van abrikoos met rozemarijn

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 abrikozen
  • 1 citroen
  • enkele frambozen
  • 1 vanillestokje
  • een scheutje niet te zure witte wijn (bijv. Jurançon)
  • een soeplepel suiker
  • 100 gr. gehele, gepelde en gegrilde amandelen
  • een beetje zwarte peper
  • enkele blaadjes rozemarijn

Bereiding:

  • Snijd de abrikozen in twee en verwijder de pitten.
  • Was de citroen grondig. Snijd met een dunschiller de dunne schil van een halve citroen weg. Snijd deze zeste in zeer dunne lange reepjes. Let op dat u in het gekleurde deel van de schil blijft. Het witte deel net onder de schil smaakt bitter.
  • Bereid uw papillotten voor. Gebruik hiervoor bakpapier of aluminiumfolie.
  • Leg 4 halve abrikozen per paillot en voeg daar de amandelen, de zeste van citroen, de vanille, een beetje zwarte peper, een beetje rozemarijn en enkele frambozen aan toe. Strooi er de suiker overheen. Laat ideaal een uur rusten op een koele plaats.
  • Verwarm de oven voor op 220° C. Verlaag de temperatuur tot 180°C en laat er de papillotten 15 minuten in bakken.

Tip: Open de papillot, laat even afkoelen en voeg er een bolletje vanille-ijs aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content