Een nieuwe vloer zonder breekwerk

Uw badkamer- of keukenvloer is dringend aan vernieuwing toe? Er zitten lelijke vlekken op het parket? Vandaag bestaan er tal van oplossingen om een vloer mooi te renoveren met weinig of geen breekwerk.

Inhoud:

Als u uw woning of appartement pakweg 25 jaar geleden gekocht of laten bouwen hebt, dan is de kans groot dat ofwel de vloerbekleding ofwel de vloer zelf aan vernieuwing toe is. Gebroken of versleten tegels in de keuken of de badkamer, lelijk geworden natuur-steen, vasttapijt vol vlekken of een be-schadigd parket. Aan welke oplossingen kunt u dan denken?

Tegels op tegels

Wat? Er bestaan nu flinterdunne ceramiektegels (van 7 tot 3mm) die bovenop een bestaande tegelvloer gelegd kunnen worden. Een handige oplossing, want zo vermijdt u alle breekwerk. Er is wel één voorwaarde: de be-staande tegels mogen niet losliggen en moeten perfect glad zijn. Bovendien moet u dat werk laten uitvoeren door een vakman want de verlijming moet egaal gebeuren over de volledige vloer. Een voorbeeld: de 7 mm dikke Strato-tegels (verdeeld door Inter-Ceram). Ze bestaan in het formaat 50 x 50 cm, maar ook in grote formaten (150 x 150 cm en zelfs 100 x 300 cm!). Dat kan handig zijn om snel en strak te werken (gemiddeld euro128 per m2, excl. btw en plaatsing).

Waar en wanneer? Een goede oplossing voor lelijk geworden, maar niet-beschadigde tegelvloeren in kamers die minder vaak belopen worden.

Terug naar begin

Speciale effecten

Wat? Beschadigde tegels kunt u per stuk vervangen, maar misschien kunt u beter één of meerdere rijen vervangen door nieuwe tegels in een bijpassende of in een contrasterende kleur of tekening. Zo kan een origineel patroon ontstaan. Als u een showroom bezoekt, zult u overigens verwonderd staan over het grote aanbod aan vloertegels met een speciaal effect: mozaïeken, in de massa gekleurd ceramiek met het aanzien van matte natuursteen of van verweerd graniet, fijne ribbels, zijdezachte glans, ruw weefselachtig, subtiel lijnenspel enz.

Waar en wanneer? Effecttegels moeten gezien worden! Gebruik ze voor de renovatie van een woonkamer of zithoek en laat ze een spel spelen met de rest van de inrichting (verlichting, meubels...).

Terug naar begin

Laminaat voor alle werk

Wat? We zijn inmiddels toe aan de vierde generatie laminaatplanken en er is sinds de opkomst van deze voordelige leg-ze-zelfvloerbedekking al veel veranderd. Laminaat is vandaag veel steviger (kras- en vlekbestendig) geworden en de keuze aan kleuren en prints is werkelijk verrassend. Laminaatplanken die er helemaal uitzien als echt parket met nerven en lichte of donkere tinten? Trendy grijs? Brede, smalle of extra lange planken? Net-echte natuursteentegels? Zeefdrukmotieven? Het bestaat allemaal. Alle grote merken bieden nu ook gamma’s met een waterbestendige coating die ze ge-schikt maken voor een keuken of een badkamer (bijvoorbeeld HydroPlus van Berry Floor of Lagune van Quick Step).

Waar en wanneer? De nieuwe laminaattypes zijn een goede oplossing in alle kamers waar u versleten vasttapijt of een sterk beschadigde tegelvloer wilt vervangen.

Terug naar begin

Parket met vernis op waterbasis

Wat? U hebt altijd van echt parket van massief hout gedroomd, maar u vond dat te risicovol in de tijd toen de kinderen nog thuis waren? Die droom kunt u nu waarmaken. In parketvloeren tekenen zich enkele trends af: het gebruik van smalle stroken (4 cm breed), een doorbraak van Amerikaanse rode eik en een afwerking met vernis op waterbasis. Dat laatste be-schermt het parket, laat tegelijk de natuurkleur van het hout intact en laat zich desnoods makkelijk verwijderen.

Waar en wanneer? Parket kan zowel een tegelvloer als vasttapijt, linoleum of vinyltegels vervangen. De woonkamer en de slaapkamer (blote voeten!) komen het meest in aanmerking. Houd er wel rekening mee dat een parketvloer meestal iets hoger komt dan een andere.

Terug naar begin

Het nieuwe ‘balatum’

Wat? Linoleum is helemaal terug van weg geweest. Vergeet de krakende en ouderwetse balatum van vroeger, vandaag is linoleum een trendy vloerbedekking. Het bevat meer natuurlijke materialen dan vroeger (onder meer kalksteen, jute en kurkmeel) en heeft een reliëfstructuur. Dit wil zeggen dat het zacht kan aanvoelen, maar er ook kan uitzien als marmer, aangestampte aarde of hout. Het strakke aanzien, de vele kleuren en kleurencombinaties en het mat-glanscontrast maken er een blikvanger van. En dan spreken we nog niet over voordelen als zeer sterk, hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en antiallergisch!

Waar? Voor alle kamers waar u graag een strakke vloer ziet die bovendien tegen een stootje kan (bureau, keuken, hobbyruimte...). Ook prima voor allergielijders.

Terug naar begin

Een trendy gietvloer

Wat? Een oplossing voor durvers. Strakke gietvloeren kent u beslist van industriële gebouwen of ziekenhuizen, maar ze dringen nu ook door in (design)woningen. Na het verwijderen van de bestaande tegels of vloerbekleding zal de gespecialiseerde aannemer in meerdere lagen een mengsel op basis van kunsthars gieten (polyurethaan is het meest geschikt voor particuliere huizen). De twee bovenste lagen dienen als slijtlaag en zijn transparant. De totale gietvloer is niet dikker dan 2 mm en kan mat blijven of glanzen. Door het mengsel te kleuren of door er korrels aan toe te voegen, krijgt men heel decoratieve vloeren. Wordt het aanzien na enkele jaren dof, dan moet u een nieuwe toplaag laten aanbrengen.

Waar en wanneer? Ideaal voor een ruimte waar u een speciaal effect wilt scheppen, bijvoorbeeld een industriële look of een combinatie met eigentijdse kunstwerken of antieke meubelen. Niet aangewezen voor keuken of badkamer (slipgevaar bij natte plekken).

Terug naar begin

Creatief met kurktegels

Wat? Ook een kurkvloer kan een goed idee zijn om versleten vasttapijt of dito vinyltegels te vervangen. De nieuwe kurktegels zijn nog steeds verend, geluiddempend en warm, maar hebben de nadelen van vroeger niet meer. Ze zijn afgewerkt met een krasvaste laklaag (minder risico op vlekken), u vindt ze nu in veel meer tinten en kleuren en ook aan het milieuaspect is gedacht (in plaats van formaldehyde en solventen worden steeds vaker bindmiddelen op waterbasis gebruikt).

Waar en wanneer? In de eerste plaats in de slaapkamer wegens het geluiddempende, warme effect.

Terug naar begin

Succestips

  • De nieuwe types linoleum kunt u meestal gewoon bovenop een bestaande, lelijk geworden tegelvloer (laten) leggen.
  • De grote formaten ultradunne tegels zijn ook prima te gebruiken voor de betegeling van muren.
  • Moet u tegels vervangen in de badkamer? Denk dan aan vloeibare-effecttegels van gewapend glas. Tussen de glaslagen zijn kleurstoffen aangebracht die lijken te bewegen als u erop stapt.
  • In doe-het-zelfzaken vindt u nu reparatiesets om kleine, losse stukjes laminaat onzichtbaar te herstellen.
  • Er bestaat ook parket dat geschikt is voor badkamers. Ideaal voor uw wellnessgevoel!
  • Een gietvloer kunt u eerst uittesten in de garage of een werkruimte.
  • Komen uw kleinkinderen geregeld logeren? Ze spelen graag op een kurkvloer!
  • Met een op maat gemaakt karpet kunt u een lelijk geworden tegel- of parketvloer camoufleren.Hoogpolige karpetten zijn helemaal terug. Ze zijn steviger dan vroeger, zien er soms als gras uit en voelen heerlijk donzig aan. Dat laatste geldt minder voor de nieuwste trend: karpetten gemaakt... van roggevel!

Terug naar begin

Partner Content