Een potchrysant is méér dan een kerkhofbloem

Jammer dat we de potchrysant nog al te vaak zien als een kerkhofplant. Lees hier hoe u ze ook kunt gebruiken om sfeer en kleur te scheppen van de voordeur tot het terras. Tot een eind in november!

Vanaf half september vullen de tuincentra en bloemenwinkels zich met grote en kleine potchrysanten in bijna alle kleuren van de regenboog (eigenlijk ontbreekt alleen blauw). We kennen vooral de grote, bossige planten die we rond 1 november op de graven plaatsen. Potchrysanten bestaan echter ook in klein formaat, in piramidevorm of als miniboompjes.

Juist door die grote variatie en door de lange bloei is het zo jammer dat we potchrysanten nog vaak vooral als kerkhofbloem zien en gebruiken. Nochtans kunnen ze buiten- en binnenshuis kleur en sfeer scheppen tot een eind in november – juist op het moment wanneer vele bloeiende planten hun beste tijd hebben gehad.

Een herfststilleven

Als u een beetje romantisch bent, zult u graag een herfststilleven plaatsen aan de voordeur of op het terras. Hiervoor kunt u een aantal potchrysanten in verschillende kleuren (oranje, rood, geel) en formaten bij elkaar zetten en ze aanvullen met typische herfstsymbolen. Pompoenen natuurlijk, maar ook een mand met takken herfstbladeren of een presenteerblad met herfstvruchten.

Probeer nog meer effect te scheppen door de onderdelen op verschillende hoogten te plaatsen. En als u op dat terras een vuurkorf aansteekt, hebt u het perfecte decor voor een hersftbarbecue of een herfstaperitief!

In hangmanden

Een potchrysant is méér dan een kerkhofbloem

Nog méér romantiek. Hebt u hanging baskets hangen op het terras of elders rond de woning, dan beginnen de bloemen die ze bevatten, in september vast te verwelken. U kunt ze gemakkelijk vervangen door een potchrysant. Liefst in een combinatie met afhangende klimop en in een kleur die past bij de omgeving.

Een potchrysant is méér dan een kerkhofbloem

Ook in de bloembakken is het tijd om de zomerbloeiers te vervangen. Verras uzelf (“hé, ik heb groene vingers!”) door de bakken opnieuw te vullen met teelaarde en met een potchrysant in combinatie met andere planten. Die andere planten kunt u eventueel uit uw border halen of door worteldeling van de hoofdplant afhalen. Onthoud dat de ronde vorm van de potchrysant het best tot haar recht zal komen in een vierkante bak of pot. Probeer ’s één van deze combinaties uit:

  • Een niet te grote oranje potchrysant met klimop en enkele purperen sierkooltjes.
  • Een niet te grote rode potchrysant met een kluit Festa glauca (een siergrassoort) of lampenpoetsersgras en éénjarige gele strobloemen (of gele dahlia’s).
  • Een niet te grote gele potchrysant met siernetel (coleus of Solenostemon) en met een kluit siergras – liefst Carex (zegge) of Sorghastrum nutans (blauwbaardgras).
  • Een rozeride potchrysant met muurpeper en Ajuga reptans (kruipend zenegroen, een bodemdekker).
  • Miniconifeertjes met ertussenin een grote potchrysant.
  • Bloeiende heideplantjes (Erica carnea) in combinatie met één of meer kleinere potchrysanten waarvan de kleur past bij de heide.

In huis

Een potchrysant is méér dan een kerkhofbloem

Ook in huis kan een potchrysant – of beter nog een combinatie van grotere en kleinere potten – voor kleur en sfeer zorgen, maar zet ze dan niet vlakbij een verwarmingsbron. Ideaal is een koele kamer van maximum 18°, bijvoorbeeld een hal, een traphal of een niet verwarmde veranda.

Natuurlijk mag u ze voor de sfeer tijdelijk naar een verwarmde kamer brengen, bijvoorbeeld als u gasten ontvangen. Het is dan ook leuk om kleine vierkante potjes met één enkele minichrysant als versiering op de tafel te zetten.

Succestips

  • De wortelkluit van potchrysanten moet altijd vochtig zijn. Op droge dagen geeft u best elke dag water. Binnenshuis is een dagelijkse watergift een must.
  • Aan de voordeur, op het balkon of op het terras plaatst u de potchrysanten beter niet in de volle zon. Ideaal is een plek in halfschaduw die schut is tegen regen en wind (onder een afdakje bijvoorbeeld).
  • Mocht het in november ’s nachts al vriezen, dan is het verstandig de potten voor de nacht naar binnen te halen.
  • De planten zullen langer mooi blijven als u geregeld uitgebloeide bloemen verwijdert.


VLAM wil 3 koppels met groene vingers een schitterend VIP-arrangement schenken in de Plantentuin in Meise. Lees hier meer.

Partner Content