© FOTO GETTYIMAGES

Gewillig vetkruid kleurt jouw tuin

Onmisbaar in een herfsttuin, zo mag je sedum wel noemen. Met haar stevige, vlezige bladeren en roze bloemen, past deze plant zich werkelijk overal aan.

Sedum of vetkruid is een makkelijke en loyale plant. Ben je van plan om te verhuizen, dan kan je ze gewoon uitgraven en elders weer aanplanten. Een van haar grote troeven is immers dat ze zich vrijwel overal probleemloos aanpast.

Waarom sedum zo geliefd is

  • De plant heeft mooie vlezige bladeren en is een laatbloeier. Sedum is een vetplant en heeft dus sappige bladeren die dienst doen als waterreserve. De zachte grijsgroene bladeren harmoniëren mooi met de zachtroze tint van haar uitbundige bloemen. Die bloei valt samen met de nazomer en de herfst – half augustus tot eind oktober. Eerst kleuren de bloemen zalmroze, worden daarna koperrood en gaan november in met roodbruine toetsen. En in de winter ogen de verwelkte bloemstelen erg decoratief, zeker met een laagje rijm op.
  • In de herfst zorgt sedum voor een fraai kleurenpalet, vooral in combinatie met siergrassen, duizendknoop, sorbenkruid (sanguisorba) en sommige, niet al te schreeuwerige asters.
  • Je vindt ze in een brede waaier van vormen en kleuren. De klassieker is de Sedum spectabile, maar daarnaast zijn er nog honderden variëteiten. Van lieflijk dwergsedum tot omvangrijke planten van meer dan 50 cm hoog, met een bladkleur die varieert van bleekgroen tot blauwgroen met een paarsroze randje, en bloemen in alle tinten rozerood en zelfs gebroken wit.
  • Ze doet het goed in elke grond. Sedum gedijt zowel in volle grond als in potten, bloemstukken en rotstuintjes. Zelfs als muurbloempje doet de plant het prima. Dwergvormen zijn absolute aanraders voor bloembakken, maar ook voor groendaken en tussen stapstenen. Ja, zelfs als bodembedekker in een kleine tuin, voor wie niet graag snoeit of wiedt.
  • Ze is bijzonder flexibel. Sedum kan je bijna overal neerpoten. Verplanten of delen kan moeiteloos en op elk moment van het jaar – als het maar niet vriest. De plant slaat meteen aan en toont het volgende voorjaar al een massa knoppen, die evenveel bloemstengels opleveren. De soort is robuust en bestand tegen zowel hitte en droogte, als tegen kou en regen. Ze stelt nauwelijks eisen aan de grond, blijft vruchtbaar en past zich zelfs aan een rijke en wat frissere plek aan, op voorwaarde dat die het water goed doorlaat.
  • Ze is een paradijs voor bijen. Sedum biedt veel nectar en trekt dus bijen, vlinders en andere honingverzamelaars aan.

Partner Content