© G.F.

Grootste kubbtoernooi ter wereld zaterdag in Aalst

In Aalst gaat zaterdag de tiende editie van het Belgisch kampioenschap Kubb door. Het toernooi met meer dan 500 wedstrijden op één dag en op één plaats is het grootste ter wereld, meldt de organisatie.

Kubb is een uit Zweden overgewaaid werpspel dat ergens in het midden ligt tussen petanque en bowling. Tijdens het spel gooien twee kampen in verschillende stappen met houten stokken blokken omver, tot één kamp erin slaagt om een overblijvende koning om te stoten. “Tactiek en strategie zijn even belangrijk als werptechniek en concentratie”, zegt woordvoerder Geert Gysel van Kubbspel vzw.

Het Belgische kampioenschap Kubb is al aan zijn tiende editie toe. In het Domein Osbroek (stadspark) van Aalst spelen zaterdag 128 teams van minstens zes deelnemers een toernooi met meer dan 500 wedstrijden en dat zijn er nergens ter wereld zoveel op één plaats op één dag. “We durven dat claimen voor zover we dat konden nagaan op basis van websites van andere kubborganisaties”, zegt Gysel.

Kubb wint steeds meer aan populariteit in Vlaanderen. “Het wordt ook steeds meer in scholen gespeeld, waar het geïntroduceerd wordt tijdens gymlessen.Dat het spel populairder wordt zie je ook aan de toenemende bekendheid.”

De organisatie van het BK Kubb is in handen van vzw Kubbspel, verbonden aan de Kubbfederatie die de competities organiseert. Die twee verenigingen zijn ook aangesloten bij de Vlaamse amateursportfederatie Fros.

De finale wordt zaterdag naar verwachting rond 18.00 uur gespeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content