Hoe krijg ik mijn ouders weer aan het eten?

Cijfers van recent onderzoek bij 75plussers: 12% is ondervoed en 45% loopt het risico op ondervoeding. Alarmerende info, zeker als je zelf geconfronteerd wordt met ouders die blijk geven van gebrek aan eetlust. Met zijn “Seniorenkookboek” wil de jonge chef Glenn Van Gerwen het tij doen keren.

Er zijn tal van redenen waarom 75-plussers minder gaan eten: geen fut genoeg om boodschappen te doen en lekkere, maar ingewikkelde gerechten te bereiden, een andere smaakbeleving en voedingsbehoefte, weinig smakelijke schotels die hen voorgezet worden door thuisleverdiensten of woonzorgcentra, bang voor zout, suiker, cholesterol of andere ‘boosdoeners’... Bovendien is de huidige generatie 75-plussers niet zo vertrouwd met kruiden en andere smaakmakers als hun kinderen en zijn het nu juist die ingrediënten die een suiker- of zoutarm gerecht veel meer smaak kunnen geven.

Oplossingen

Voor al die hindernissen zocht chef Glenn Van Gerwen oplossingen en verzamelde die in zijn Seniorenkookboek. Zo bedacht hij eenvoudige recepten met eenvoudige ingrediënten – vaak dezelfde voor verschillende gerechten – voor één of twee personen. Hij geeft tips voor variaties en restjesverwerking en houdt ook de prijs in het oog. Kleine icoontjes onderaan elk recept geven minutieus bereidingstijd, moeilijkheidsgraad en dergelijke aan en de aantrekkelijke foto’s alleen al wekken de eetlust op.

Hoe krijg ik mijn ouders weer aan het eten?

Tagliatelle met gerookte paling, ingelegde rode bieten met speklappen,... zijn slechts enkele verrassende en originele vondsten van Van Gerwen, maar hij valt ook terug op oudere gerechten die hij een kruidigere comeback gunt. Zoals perziken gevuld met tonijnsalade of gehaktbrood. Lekker oogt ook de simpele koekjestaart... waarvoor de kok te rade ging bij zijn oma...

Seniorenkookboek – Glenn Van Gerwen – Lannoo – isbn 9789401426152

Partner Content