Huisruil: ongewoon én voordelig op reis

Huisruil is niet nieuw, maar de wereldwijde verspreiding van het internet heeft de mogelijkheden alleen maar groter gemaakt. De formule maakt reizen mogelijk die anders nauwelijks te betalen zouden zijn. Maar kan je je eigen rijhuis zo maar ruilen voor een luxevilla op Hawaï?

Roger (57) en Machteld (60) Maes uit Nieuwpoort hebben in de voorbije twaalf jaar hun huis (en hun auto) geruild met mensen in andere continenten: vijf keer in Australië, twee keer in Mexico en verder op Hawaï (hun eerste ruil), in San Diego, in Vancouver en op Cyprus. “Door het feit dat we ter plaatse geen logies en geen autohuur moeten betalen, sparen we veel geld uit en daarmee kunnen we dan de dure vliegtuigtickets bekostigen. Ter plaatse betalen we eigenlijk alleen onze voeding en horecabezoek, maar in België moeten we ook eten. Dankzij huisruil hebben we al schitterende vakanties gehad, die we ons anders niet zouden kunnen veroorloven. In september vertrekken we voor drie weken naar Curaçao.”

Ook Jeffry Vincke (35) en Leen Claes (36) zijn zeer te spreken over de formule. Sinds drie jaar ruilen ze twee keer per jaar hun woning in Brugge: twee weken in de paasvakantie en een maand in augustus. Omdat ze nog jonge kinderen hebben, kiezen ze voorlopig voor bestemmingen in de buurlanden. “Ook wij hebben ons goed geamuseerd op plaatsen waaraan we anders nooit zouden denken voor een vakantie. Rotterdam, München en de streek Poitou-Charente bijvoorbeeld. Je komt bovendien in een echte leefwoning die meestal meer comfort biedt dan een gehuurde vakantiewoning. We hoeven niet te sleuren met extra kinderbedjes of keukengerei.”

Elke plek in België kan interessant zijn

Onze beide koppels zoeken kandidaat-huisruilers via de huisruildienst van Taxistop. Gemiddeld krijgen ze spontaan een twintigtal aanbiedingen per jaar, maar ze nemen via de website van de dienst ook zelf contact met huisruilers in streken die ze willen bezoeken.

“Voor mensen uit andere continenten is België bijzonder interessant, gewoon omdat we in Europa liggen”, zeggen Roger en Machteld. “Vele Amerikanen, Canadezen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders hebben immers Europese wortels. Ze komen echt niet naar hier voor het strand of het pretpark, maar voor de geschiedenis en de cultuur. Je huis hoeft evenmin vlakbij het Atomium te wonen om interessant te zijn. Voor een Australiër of een Amerikaan zijn de afstanden in ons land immers peulschillen. Elke plaats in België vinden ze geschikt voor bezoeken in heel West-Europa.”

Als het maar netjes is...

Kan je het echter maken om een rijhuis in België te ruilen met een luxevilla met zwembad op Hawaï? “We hebben een eerder bescheiden huis, zij het met de troef dat we in Brugge wonen”, zegt Jeffry. “Daarom hebben we onze ruiloperaties tot nu toe beperkt tot klassieke, maar kindvriendelijke woningen met voldoende slaapkamers en liefst een tuintje. Een ruilverzoek richten aan iemand met een chique villa in Toscane zou ik voorlopig niet durven.”
Natùùrlijk kan je dat wel proberen, meent Roger. “Wij hebben een naar Belgische normen normale woning, maar in Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zijn we vaak terechtgekomen in kasten van huizen met meerdere badkamers. De mensen met wie we ruilden, verlangden zeker niet hetzelfde van ons. Basiscomfort volstond voor hen. Essentieel zijn een bed, een douche, een keuken, een wasmachine en liefst ook draadloos internet. Maar ze verlangen wel dat de woning netjes is.”

Ook de auto?

Het principe van huisruil is eenvoudig: de twee partijen vinden elkaar via internet en gebruiken elkaars woning en alle faciliteiten ervan gedurende een afgesproken periode en zonder dat ze elkaar huurgeld betalen. Een nuloperatie dus. De verspreiding van internet heeft voor een boost gezorgd. Een ruwe schatting leert dat er op de websites van de huisruilorganisaties wereldwijd zo’n 750 000 woningen worden aangeboden.

Daarbij valt op dat bijna één derde van alle aanbieders vandaag zowel hun woning als het gebruik van hun auto wil ruilen. Dat laatste is echter niet verplicht. Wie zijn auto niet in bruikleen wil geven, hoeft dat dus niet te doen. Maar het spreekt vanzelf dat de ruil voor beide partijen interessanter wordt als ze ook verzekerd zijn van eigen vervoer. Om de risico’s te beperken is het een goed idee dat elke partij voor haar auto een tijdelijke omniumverzekering neemt voor de periode van de ruil.

Zijn er geen risico’s?

Is dat wel te betrouwen, wildvreemden laten logeren in je eigen huis terwijl je er zelf niet bent?
We moeten niet naïef zijn: er zijn gevallen bekend van mensen die het slachtoffer werden van malafide ruilers, maar dat aantal ligt extreem laag. “De eerste keer dat we ruilden, heb ik veel moeite gedaan om mijn uitgebreide cd-collectie te verplaatsen en achter slot en grendel weg te bergen”, lacht Jeffry Vincke. “Achteraf bekeken was dat nergens voor nodig.”
“Onze ervaring is dat huisruilers sociaal gerichte en doodeerlijke mensen zijn met een open geest”, voegt Roger Claes hieraan toe. “Anders kies je niet voor zulk een formule”.

Simultaan of niet?

De meeste huisruilers kiezen voor een simultane ruil. Elke partij verblijft in dezelfde periode in de woning van de andere partij. Toch hoeft dat helemaal niet.

Ook niet-gelijktijdig ruilen is mogelijk. Terwijl de andere partij in onze woning verblijft, kiezen wij voor een vakantie elders dan in de woning van de ruilers. Omgekeerd gebeurt hetzelfde wanneer wij in de woning van de andere partij verblijven. Deze oplossing is interessant wanneer blijkt dat de agenda’s niet overeenkomen of het seizoen minder geschikt is.

Een derde mogelijkheid is hospitality exchange: in dat geval blijven we thuis terwijl de andere partij bij ons logeert. In dat geval zijn we eerder gastheren dan huisruilers. Met onze gasten spreken we af dat we hen een aantal dagen zullen rondleiden of samen bezoeken zullen doen, de rest van de tijd gaan de gasten hun eigen gang. In ruil bieden de gasten ons dezelfde service wanneer wij bij hen gaan logeren. Het spreekt vanzelf dat deze formule het meest kan leiden tot mooie menselijke contacten en zelfs tot een blijvende vriendschap.
Meerdere organisaties

In ons land is Taxistop één van de bekendste organisaties die bemiddelt voor huisruil. Taxistop werkt hiervoor samen met Homelink, een internationale huisruilorganisatie op niet-commerciële basis die actief is in 25 landen. Meer info: http://www.taxistop.be/1/huisruil/ en 070 222292.

Intervac is de oudste en wereldwijd wellicht de grootste huisruilbemiddelaar. Deze organisatie is ook in België vertegenwoordigd. Info: www.intervac.be/nl/

Home Exchange (in het Nederlands Huizenruil) is interessant als u wil ruilen met de USA of Canada, want deze organisatie biedt massaal veel huizen in deze landen (zie www.huizenruil.com, site in vele talen, waaronder het Nederlands). Ook sterk Amerikaans getint is de huisruildienst Digsville (www.digsville.com, alleen in het Engels).

Zou u graag ruilen met een huis in Groot-Brittannië, dan is de organisatie Home Base Holidays een goede piste (www.homebase-hols.com, website ook in het Nederlands).

Bent u leerkracht of oud-leerkracht, weet dan dat er een speciale huis- en vakantieruilorganisatie voor mensen uit het onderwijs bestaat: zie www.teacherstravelweb.com, alleen in het Engels).

Wat kost het?

Alle huisruilorganisaties werken volgens hetzelfde principe: u betaalt een jaarlijks lidgeld en daarvoor kunt u een beschrijving van uw huis en wat uw eigen wensen zijn op de website van de organisatie plaatsen (of laten plaatsen door de organisatie) Zelf kunt u van uw kant contact opnemen met alle andere aanbieders op de site, waar ook ter wereld. Het jaarlijkse lidgeld wordt vaak hoger als u meerdere foto’s wilt plaatsen.

Voor de huisruildienst van Taxistop bijvoorbeeld betaalt u een lidmaatschap van ? 12,5 per jaar plus ? 70 voor het plaatsen van uw huisprofiel en wensen op de website van Homelink. Het plaatsen van foto’s kost nog eens ? 16 per foto.

Praktische tips

  • Zorg voor een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving van uw woning. Plaats er minstens één aantrekkelijke foto bij. Vermeld ook duidelijk voor hoeveel personen uw woning geschikt is, in welke periodes u wilt ruilen en wat u liever niet wilt (bijvoorbeeld: alleen buiten roken, geen huisdieren, geen nachtlawaai...).
  • Stel uw profiel in het Engels op (eventueel gevolgd door een vertaling in het Nederlands en Frans).
  • Vergeet niet te melden of u ook een auto in ruil aanbiedt.
  • Aarzel niet gedetailleerd te vermelden in welke streek van de wereld u wilt ruilen. Met vage omschrijvingen als “de hele wereld”, “Afrika” of “Zuid-Europa” zult u aanbiedingen krijgen die u helemaal niet interesseren. Kies liever voor duidelijke vermeldingen als “Rome”, “Zuid-Californië”, “Kaapprovincie”...
  • Vermeld de afstand van uw woning tot bekende Belgische steden als Brugge, Antwerpen en Brussel.
  • Vermeld ook een paar websites waarop uw gasten informatie over België, over uw regio en over de openbare vervoermogelijkheden kunnen vinden om hun bezoek voor te bereiden.
  • Maak werk van een gastenboek (in het Engels). Niet alleen met praktische informatie over de woning, maar ook met nuttige telefoonnummers (huisarts, garage, pechdienst...), leuke adressen (winkels in de buurt, restaurants, cafés...) en bezienswaardigheden. Tips van de huisbewoners zijn immers altijd beter en geloofwaardiger dan toeristische gidsen.
  • Zet een welkomstdrankje klaar.
  • Nog een paar tips van Jeffry en Leen: “Omdat we altijd simultaan ruilen, vragen we aan onze ouders, buren of vrienden om onze gasten persoonlijk op te vangen en wegwijs in de woning te maken. Dat is veel beter dan wanneer je ergens de sleutel moet gaan ophalen. We zorgen er ook voor dat er pastasaus klaar staat (al dan niet vegetarisch) zodat de mensen weinig werk hebben voor hun eerste maaltijd. En wanneer ze toekomen op zondag, spreken we af voor hen al een aantal basisinkopen te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content