Ierland in de voetsporen van St. Patrick

Plusmagazine.be Onlineredactie

Op zondag 17 maart vieren Ieren over de hele wereld hun beschermheilige. St Patrick’s Day symboliseert ook het begin van de lente en is een ongelooflijke tijd om Ierland te ervaren. Wil je wat anders dan de St. Patrick’s Day parade in Dublin, dan kan je dit jaar misschien eens in de voetsporen treden van St. Patrick.

De tocht voert je door acht county’s en laat je de uitbundige en verrassende natuur rondom kastelen, kloosters en kathedralen ontdekken. De reis kan gemaakt worden per auto, fiets of zelfs te voet: een 132 km lang wandelpad met bewegwijzering verbindt belangrijke plaatsen in het leven van St. Patrick en in het christelijk erfgoed. De route loopt van Armagh, de kerkelijke hoofdstad van Ierland, naar Downpatrick, waar Patrick naar verluidt begraven ligt.

Wie is St. Patrick?

De beschermheilige van Ierland, Patrick, werd rond 400 na Christus geboren in Groot-Brittannië en kwam op 16-jarige leeftijd als slaaf naar Ierland. Na zes slopende jaren als slavenherder in het noorden van het eiland ontsnapte hij en werd hij herenigd met zijn familie. Hij hoorde echter dat de Ieren hem riepen. Nadat hij tot bisschop was gewijd, keerde hij terug naar Ierland om de boodschap van het christendom te verspreiden.

1. De berg Slemish, County Antrim

Deze berg schijnt de plek te zijn waar Patrick zijn schapen hoedde toen hij slaaf was. Het is traditie om Slemish te beklimmen op St. Patrick’s Day (17 maart).

2. Saul Church, County Down

Een paar kilometer van Downpatrick, in het dorpje Saul, werd een kleine stenen kerk gebouwd waar St. Patrick de christelijke eredienst in Ierland leidde. Ook de moeite waard: een replica van een vroegchristelijke ronde toren en een standbeeld van de heilige.

3. Croagh Patrick, County Mayo

Patrick vastte tijdens de vastentijd 40 dagen op deze berg aan de Wild Atlantic Way. Op de laatste zondag in juli klimmen zo’n 3.000 mensen naar de top, de meesten blootsvoets.

4. Lough Derg, graafschap Donegal

Lough Derg is het decor van twee legendes: in de eerste jaagt St. Patrick op de laatste slang in Ierland en kleurt het meer rood van zijn bloed; in de tweede onthult Christus de poorten van de hel.

5. Kathedraal van St. Patrick, County Armagh

In Armagh staan twee kathedralen ter ere van de heilige. De ene staat op de resten van een kerk die Patrick in 445 na Christus bouwde; de andere is een middeleeuwse kathedraal.

6. Rots van Cashel, County Tipperary

Patrick doopte hier Aenghus, koning van Munster. Niet ver hiervandaan, in Clonmel, doopte Patrick lokale mensen. De bewering gaat dat het hier nooit vriest.

7. Kathedraal van Down, County Down

Down Cathedral, gelegen op de plek van een voormalig benedictijnenklooster, herbergt de relikwieën van St. Patrick.

8. De pelgrimsroute

Deze 132 km lange wandeling verbindt Armagh met Downpatrick. De route loopt door de prachtige Mourne Mountains, het Newry Canal, de badplaats Newcastle en het Murlough Bay Nature Reserve.

9. St. Patrick-centrum, graafschap Down

Dit centrum heeft de enige permanente tentoonstelling gewijd aan de heilige.

10. Heuvel van Slane, graafschap Meath

Volgens de legende stak Patrick hier tijdens het heidense festival van Bealtaine een onblusbaar vuur aan om de koning te trotseren. Hij verrichtte wonderen en gebruikte vervolgens het klavertje om de Heilige Drie-eenheid uit te leggen om de kracht van de christelijke God te bewijzen.

Meer info: ireland.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content