Jarige babygorilla Thandie wordt grote zus

Plusmagazine.be Onlineredactie

Op 26 november 2018 schonk gorilla Mayani in de nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen het leven aan een kleine gorilla, Thandie. Vandaag viert Thandie haar eerste verjaardag en heeft ze meteen fantastisch gorillanieuws: tante Mambele is zwanger en verwacht haar kleintje voor de zomer 2020.

De vader van deze spruit is ook zilverrug Matadi. Mayani, Mambele, Thandie en Matadi zijn allemaal westelijke laaglandgorilla’s. Oudere gorilla Amahoro is een oostelijke laaglandgorilla en vervolledigt de groep in ZOO Antwerpen.

De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog slechts 90 000 individuen in de natuur. Nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom.

Jarige Thandie

Schattige Thandie is ondertussen kleuter en heeft al enkele grote mijlpalen achter de rug. Van haar eerste stapjes en tandjes, blaadje groen tot haar eerste herfstwandeling. Het was een jaar vol mooie beelden. Haar peter, Jelle Cleymans maakte samen met de verzorgers een verjaardagstaart voor Thandie. We kijken al uit naar haar toekomstige deugnieterij, samen met haar broertje of zusje.

Onderzoek in Kameroen

In Kameroen heeft het Antwerp ZOO Center for Research and Conservation, het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, al 17 jaar een eigen veldstation. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van de ZOO de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op de biodiversiteit, en in het bijzonder de overlevingskansen van chimpansees en gorilla’s. Het team onderzoekt en beschermt de apen, maar helpt de lokale bewoners ook te investeren in alternatieve inkomsten (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers).

Partner Content