Met de gps door de Famenne

Er bestaan steeds meer mogelijkheden om ook in België gratis een toeristische route te downloaden op uw gps. Gewoon van thuis vertrekken en u laten leiden door de stem uit het doosje.

Zo’n vijftig gps-routes biedt de website www.tourismegps.be aan: allemaal in de provincie Namen, allemaal tweetalig en met een brede keuze (te voet, met de auto, de fiets, de motor...). Sinds de start in 2008 werd bijna 22 000 keer een route gedownload.

Toch gaat het bij mij in het begin goed mis. Ook na herhaalde pogingen lukt het me niet de gekozen route te laden op mijn gps-apparaat (een Medion GoPal). Op het toestel van de redactie (een Garmin Nüvi) en op dat van een collega (een TomTom One XL) lukt het evenmin. Het lukt wél met een Garmin Zumo, maar dan zit je meteen in de duurdere toestellen. “Om routes te kunnen downloaden, moet je inderdaad een mobiel gps-toestel hebben met een intern geheugen waarop je kaarten, beelden enz. kunt opslaan”, verklaart Christian Genard van de Toeristische Federatie van de Provincie Namen. “Ideaal is een zaktoestel met een lange batterijduur dat je kunt meenemen op fiets- of wandeltochten.”

Ik kies voor de Archeopass. Deze route van 37,3 km kriskrast door de Famenne tussen Marche en Rochefort. Bovendien kun je hier ook zogenaamde poi (points of interest) downloaden. Als je aan zo’n punt komt, geeft de gps je automatisch informatie over de bezienswaardigheid.

In de streek hebben de Lesse en de Lomme tal van rotsen en grotten geboetseerd in de kalksteen. En die trokken al snel menselijke bewoners aan. De route brengt ons terug in liefst 4000 jaar geschiedenis.

Eens ze is gedownload (zie Praktisch), ervaar ik meteen het wonder van de satellietnavigatie. De route start aan het Musée de la Famenne in Marche en de stem leidt me zonder haperen over 120 km van thuis naar het startpunt. Pal vóór het museum begint de juffrouw me uitleg te geven. Nog handiger: wanneer ik een parkeerplaats gevonden heb, kan ik de gps uit de houder nemen en de uitleg weer oproepen, samen met een foto.

Terug in de auto volstaat één druk op het scherm om de route verder te zetten. En wanneer een brandweerwagen de weg blokkeert, heeft mijn gids maar enkele seconden nodig om een nieuwe weg te berekenen.

In totaal bevat de route elf points of interest. Al snel blijkt hoeveel onbekende schatten hier nog te ontdekken vallen. Het romaanse kerkje van het dorpje Waha bijvoorbeeld. Dit juweel kent een nieuw leven dankzij de glasramen van Jean-Michel Folon. Of het themapark Archeoparc in Malagne. Hier probeert men het leven van de Oude Belgen zo realistisch mogelijk te herscheppen.

Een geel liefdesnestje

Toch ervaar ik de handigheid van de gps vooral buiten het centrum van Han. De stem doet me halt houden aan het Oppidum. Ik zie alleen een beboste heuvel, maar wanneer ik met de gps in de hand het wandelpad opklim, hoor ik dat zich hier in de Romeinse tijd een versterkt kamp bevond. Tussen het groen zie ik resten van de omwalling. Ik steek mijn bakje op zak en geniet van de voorjaarszon tussen de bottende bomen.

Bijna pal in het dorpscentrum van Villes-sur-Lesse rijst het Château Jaune op, een versterkt kasteel in een opvallend gele kleur. Ooit deed het dienst als liefdesnestje voor de toenmalige prins Leopold en prinses Astrid. Het is nog altijd eigendom van de Koninklijke Schenking.

De route eindigt in het hartje van Rochefort. Bij een glas trappist bedenk ik dat ik zonder de gps heel wat zaken pas met veel tijdverlies had kunnen vinden. De uitleg bij de bezienswaardigheden blijft echter zeer beperkt. De gps-routes zullen de toeristische gidsen dus niet snel vervangen, maar in de auto hoeven we geen ruzie meer te maken over de route!

Praktisch

Om een route te downloaden, moet u zich (gratis) registreren op de website www.tourismegps.be. U ontvangt dan een paswoord. Verbind uw gps met de usb-uitgang van uw pc.

Klik een route aan, klik op Kaarten en downloaden. Geef uw paswoord in. Ga naar Registreren en Bureau. Klik het merk van uw gps aan. Kies nu gpx-bestand, Openen en Registreren. De route wordt gedownload.

Points of interest moet u apart downloaden (via gpx-bestand en poi).

Problemen? Toeristische Federatie van de Provincie Namen, tel. 081 74 99 00, www.paysdesvallees.be

Partner Content