© VISIT MECHELEN - AIKONPRODUCTIES

Ons landje vanuit de hoogte

Niets geeft meer voldoening dan een prachtig vergezicht aan het eind van een zomerse wandeling! Ontdek de allermooiste panorama’s van ’t land, in volle natuur maar ook in de stad.

Een heuse skywalk (Mechelen, provincie Antwerpen)

De Sint-Romboutstoren van Mechelen, waarvan de bouw in 1422 van start ging, heeft twee petjes: van klokkentoren van de kathedraal én van belfort. Dit iconische stadsmonument heeft iets bijzonders: het werd nooit voltooid. Dat liet de stad toe in 2009 een indrukwekkende skywalk aan te leggen bovenop de toren (zie openingsbeeld). Vandaag biedt dit glazen platform een ongelooflijk uitzicht op de stad. De klim naar de top verloopt in verschillende fasen, waarbij meer uitleg wordt gegeven over de werking en de geschiedenis van de toren.

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. De Sint-Romboutstoren is alle dagen toegankelijk van 13 tot 18 uur (zaterdag vanaf 10 uur) en kost € 8 (kortingen mogelijk). Kom je in groep, dan reserveer je best vooraf: de plaatsen boven zijn beperkt. Sint-Romboutstoren, Onder den Toren 12, 2800 Mechelen, https://toerisme.mechelen.be

De Valkenrots (Esneux, provincie Luik)

Ons landje vanuit de hoogte
© © FTPL-JM LÉONARD

Het zicht vanop de Roche aux Faucons (Valkenrots) op de Ourthevallei kreeg het label Uitzonderlijk Waals Erfgoed (Patrimoine exceptionnel de Wallonie). En dat is meer dan terecht! De 120 m hoge rots torent boven een elegante meander van de meest ongerepte rivier van ’t land uit en overschouwt een beschermd boslandschap. Adembenemend mag je het hier wel noemen. Niet alleen het uitzicht, maar ook de klim ernaartoe doet je op je adem trappen.

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. Volg de luswandeling La Roche aux Faucons, die vertrekt aan de toeristische dienst van Viroinval (rue Vieille Eglise 5, 5670 Nismes). Wandeling van 7,5 km, bewegwijzerd met gele rechthoeken. Download de uitgebreide routebeschrijving in Word, met kaart en informatie over de bezienswaardigheden via www.viroinval.be. Of koop een kaart (€ 8) met alle bewegwijzerde wandelingen bij de toeristische dienst van Viroinval.

De rots die neerkijkt op het kasteel van Freyr (Hastière, provincie Namen)

Ons landje vanuit de hoogte
© laetis.fr

Door de vele kastelen en de steile rotspartijen die boven de stroom uittorenen, heeft de Maasvallei in de provincie Namen alle troeven in handen voor prachtige vergezichten op de omgeving. Voeg daar nog de prachtige Franse tuinen van het kasteel van Freyr aan toe, met hun plantenlabyrinten, sinaasappelbomen en fonteinen. Een subliem uitzicht!

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. Volg de Promenade de Freyr die op het dorpsplein van Anseremme vertrekt. Wandeling van 7,5 km, bewegwijzerd met blauwe rechthoeken. Download de route, in beeldformaat en voor de gps, via www.dinant.be/tourisme/balades

Bovenop een terril (rondom Charleroi, Henegouwen)

Ons landje vanuit de hoogte
© © FRANÇOIS POURAL

De terrils rond Charleroi, die stille getuigen van de mijnbouw die er vroeger was, zijn nu heroverd door de natuur. Ze vormen interessante uitkijkpunten voor wie het industriële verleden van de streek en wat daar in het landschap van over is wil ontdekken. Vanop hun top kijk je neer op een merkwaardige mix van vredig platteland en reusachtige karkassen van beton en verroest staal. De Saint-Théodore-terril bijvoorbeeld biedt dergelijk panorama (360°), terwijl de lastige klim naar de top van de Terril des Piges wordt beloond met een grandioos uitzicht op de stad Charleroi en omgeving.

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. Volg de luswandeling Boucle noire (GR 412) die aan het station van Charleroi-Sud vertrekt. Het heuvelachtige parcours van 20 km is bewegwijzerd met de rood-witte strepen van de Grote Routepaden. Een gedetailleerde beschrijving plus kaart en informatie over het erfgoed en het kunstpatrimonium, kan je gratis krijgen bij de toeristische dienst van Charleroi (Place Charles II 20, 6000 Charleroi) of downloaden via www.chemindesterrils.be. Let op: de top van de Terril des Piges bereik je via een korte, maar erg steile variant van de wandeling. Hier zijn goede schoenen en een dito conditie nodig!

Achter een deurtje van het Legermuseum (Brussel)

Ons landje vanuit de hoogte
© BELGAIMAGE

Droom je er ook wel eens van om vanop de triomfboog van het Brusselse Jubelpark over de hoofdstad uit te kijken? Het kan, tenminste als je de toegang weet te vinden. Stap het Legermuseum binnen en loop door tot de Arcadezaal. Van daaruit brengt een deurtje je tot op het terras, bovenop de boog. Dat biedt een prachtig uitzicht op de Europese wijk en het Atomium aan één kant en op de Tervurenlaan aan de andere kant.

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. Via het Legermuseum, Jubelpark, 1000 Brussel. Sinds 2016 moet je betalen voor het museum (€ 5) en dus ook om toegang te krijgen tot het terras bovenop de triomfboog. Maak daarom van de gelegenheid gebruik om de museumcollectie te (her)ontdekken. Enkel elke eerste woensdagnamiddag van de maand blijft de toegang tot het museum gratis. www.klm-mra.be

De Maagdentoren (Zichem, Vlaams-Brabant)

Ons landje vanuit de hoogte
© Lander Loeckx

De Maagdentoren, een middeleeuws bolwerk uit de 14de eeuw, staat op een strategische plek die uitkijkt over de Brabantse vlakte. Ooit lag hier de grens tussen het Hertogdom Brabant en het Graafschap Loon. In 2006 stortte een deel van de toren in, maar hij werd heropgebouwd en versterkt, wat een vreemd mengsel van middeleeuwse en hedendaagse architectuur oplevert. De top van het bouwwerk, dat sinds 2015 opnieuw toegankelijk is, biedt een knap vergezicht op de wijde omgeving.

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. Volg de Pelgrimswandeling die aan de bekende basiliek van Scherpenheuvel (Isabellaplein, 3270 Scherpenheuvel) vertrekt. Wandeling van 12,4 km, aangegeven via wandelknooppunten en rode rechthoeken. Download de gedetailleerde beschrijving, met kaart en te volgen knooppunten, op www.toerisme-vlaamsbrabant.be/producten/wandelen/pelgrimswandeling

De heuveltoppen van de Vlaamse Ardennen (Kwaremont, Oost-Vlaanderen)

Ons landje vanuit de hoogte

Tussen de Schelde en de Dender liggen de verleidelijk romantische Vlaamse Ardennen, een aaneenschakeling van door de wind gegeselde heuvels en typische cafeetjes. In dit glooiende landschap is er keuze zat aan uitkijkpunten. Gelukkig heeft Toerisme Oost-Vlaanderen een panoramawandelroute uitgestippeld die de schitterende vergezichten aaneenrijgt en onder meer de Kwaremont (een klassieker van de Ronde van Vlaanderen) en de Hotond (hoogste heuveltop van de Vlaamse Ardennen) aandoet.

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. De Panoramaroute vertrekt op het dorpsplein van Kwaremont. Wandeling van 16 km (korter kan ook), aangegeven via wandelknooppunten. Download de gratis beschrijving (ook voor gps) via www.tov.be/nl/panoramaroute

De doorkijkkerk (Borgloon, Limburg)

Ons landje vanuit de hoogte
© JE TE DIS DEMAIN

Alleenstaande klokkentorens zorgen voor poëzie in het landschap. Dat is zeker het geval voor het vreemde kunstwerk op de Bollenberg in Borgloon: Reading Between the Lines heeft alles weg van een kerkje, plomp verloren in de natuur. De installatie is opgetrokken uit horizontale stalen platen, en afhankelijk van de plek van waaruit je kijkt, lijkt ze dicht of kan je er dwars doorheen zien! Deze verbazende doorkijkkerk met zicht op de glooiende omgeving werd door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot mooiste uitkijkpunt van België. Een must!

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. De doorkijkkerk maakt deel uit van het kunstparcours pit, dat kunst in de regio Borgloon-Heers in de openbare ruimte wil brengen. Verschillende routes (4 tot 12,5 km) leiden er naartoe. Ze zijn samengebracht op een kaart die je bij de toeristische dienst van Borgloon (Stadhuis, Markt, 3840 Borgloon) kan krijgen. www.borgloon.be, www.toerismelimburg.be

Te midden de wijngaarden (Westouter, West-Vlaanderen)

Ons landje vanuit de hoogte
© WESTTOER

Ondanks zijn erg Frans klinkende naam, is het wijndomein Entre-Deux-Monts, te midden de heuvels van de Westhoek, oer-Vlaams. Het speelt zijn schitterende ligging dan ook uit als troef: vanuit de degustatiezaal zie je mijlen in het rond. Het uitzicht reikt tot Poperinge en bij helder weer zie je zelfs de IJzertoren in Diksmuide, 30 km verderop. Een streling voor het oog dus... en voor je smaakpapillen. Vanuit de stoeltjeslift die je van de Zwarte Berg naar de Rode Berg brengt, kijk je neer op de wijngaarden die zich tussen deze twee heuvels hebben genesteld.

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. De degustatiezaal is enkel toegankelijk in groep en na afspraak (vanaf € 5,50 per persoon, minimum 10 personen). Individuele bezoekers kunnen aansluiten bij een al bestaande groep. Entre-Deux-Monts, Rodebergstraat 69A, 8954 Westouter. De stoeltjeslift is actief op zaterdag- en zondagnamiddag (in juli en augustus, elke dag). Volwassenen € 5, kinderen € 4. http://toerisme.heuvelland.be, www.entre-deux-monts.be

Naar het graf van de ridder (Herbeumont, provincie Luxemburg)

Ons landje vanuit de hoogte
© © FTLB – P. WILLEMS

Niet ver van de Franse grens, diep in het Ardense woud van Sainte-Cécile, ligt een gehucht met een geheimzinnige naam – Tombeau du Chevalier (Graf van de ridder) – en één van de mooiste vergezichten van de Semoisvallei. Beklim de ruïnes van de burcht van Herbeumont en zie hoe de rivier de beboste heuvel in haar armen sluit. Een magisch uitzicht dat nog wordt versterkt door de mysterieuze, oude stenen!

Zo kom je bij dit uitkijkpunt. Volg de luswandeling Le Tombeau du Chevalier vanaf het dorpsplein van Herbeumont. Wandeling van 7 km, driehoeken en groene rechthoeken als wegwijzer. De hele route vind je op de wandelkaart Chiny-Florenville-Herbeumont, te koop bij de lokale toeristische dienst (€ 7,50) of via www.florenville.org/nl (€ 9,60). Er zijn ook gratis folders met de vertrekpunten van de wandelingen.

Partner Content