© WBT - J. P. Remy

Ontdek de charme van Beloeil en omgeving

Plusmagazine.be Onlineredactie

Beloeil, gelegen in de provincie Henegouwen, is een pittoresk stadje met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Het is vooral bekend om zijn kasteel, dat dateert uit de 14e eeuw en omgeven wordt door een prachtige tuin. Maar ook de regio omheen Beloeil heeft heel wat te bieden. We combineren Beloeil met een bezoekje aan Aubechies en Leuze-en Hainaut.

Het Kasteel van Beloeil is zonder twijfel een van de mooiste kastelen van ons land. Sinds de 14e eeuw is het de residentie van de prinsen de Ligne en herbergt het een schat aan kunst en geschiedenis.

Middeleeuwse vesting tot vorstelijk lustslot

Oorspronkelijk was het kasteel, omgeven door een slotgracht, een middeleeuwse vesting. Doorheen de eeuwen evolueerde het naar een elegant lustslot. De familie de Ligne, die het kasteel al eeuwenlang bewoont, speelde een belangrijke rol in de Europese geschiedenis en bracht tal van kunstwerken en verzamelobjecten samen.

© WBT – J. P. Remy

Als bezoekers kan je de rijke interieurs bewonderen. De verschillende salons zijn bemeubeld met kostbare meubels, schilderijen en porselein. De bibliotheek herbergt meer dan 20.000 boeken en manuscripten. Enkele hoogtepunten zijn:

  • De Grote Salon: met zijn prachtige 17e-eeuwse wandtapijten en schilderijen van beroemde meesters.
  • De Blauwe Salon: met zijn unieke collectie Chinees porselein.
  • De Bibliotheek: met zijn schat aan oude boeken en manuscripten.

De Franse tuin: een oase van rust

Het kasteel wordt omgeven door een prachtige Franse tuin van 25 hectare. De tuin, ontworpen in 1664, is een oase van rust met perfect geknipte hagen, fonteinen, beelden en bloemenperken. Wandel langs de slingerende paden en geniet van de harmonieuze afwisseling van water, groen, licht en schaduw.

© WBT – J.P. Remy

Naast de Franse Tuin is er ook een Engels park met vijvers, watervallen, bruggen en eeuwenoude bomen. Hier kunt u heerlijk wandelen en genieten van de natuur.

De Orangerie van Beloeil is een 18e-eeuws gebouw dat oorspronkelijk werd gebruikt om citrusvruchten te kweken. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als museum en expositieruimte.

Het Kasteel van Beloeil is geopend voor het publiek van april tot september. Website: http://www.chateaudebeloeil.com/nl/ Adres: Kasteelstraat 11, 7970 Beloeil Ticketprijzen: Volwassenen €15, Kinderen (6-12 jaar) €8. Tickets zijn te koop aan de kassa of online.

Meer dan het kasteel

Naast het kasteel heeft Beloeil nog veel meer te bieden aan toeristen. Breng zeker ook een bezoekje aan de Grote Markt met het 17e-eeuwse stadhuis, de Sint-Pieterskerk met zijn prachtige glas-in-loodramen.

Het Musée de la Porte de Hal, is een charmant museum gewijd aan de lokale geschiedenis en folklore. Het museum is gevestigd in een 17e-eeuwse boerderij, die ooit de toegangspoort tot het dorp was. De collectie van het museum omvat een breed scala aan objecten, waaronder: historische documenten en foto’s, traditionele landbouwwerktuigen, ambachtelijke voorwerpen en folkloristische kostuums.

Wandelen door Picardisch Wallonië

Vanaf het centrum van Beloeil neemt een 19 kilometer lange wandeling je mee naar de oevers van het kanaal Blaton-Ath dat in de 19e eeuw de Dender met het kanaal Pommeroeul-Antoing verbond. Geniet van de rust op de oevers en de voorbijvarende boten terwijl je de prachtige natuur in je opneemt. Deze route, gelegen tussen Bergen en Doornik, combineert op perfecte wijze waterlopen, musea en het idyllische platteland.

Meer info over deze wandeling vind je hier.

De route voert je verder langs het kanaal tot je in Huissignies aankomt. Hier kan je een boeiende stop maken in het Museum van het Plattelandsleven. Dit openluchtmuseum laat je kennismaken met het leven van vroeger via tentoonstellingen in 42 ingerichte kamers en ateliers. Vervolg je weg door het glooiende landschap en geniet van de frisse lucht en de weidse uitzichten.

© WBT – Bruno D'Alimonte

De wandeling brengt je vervolgens naar Aubechies, dat tot de “Mooiste Dorpen van Wallonië” behoort. Bekijk de prachtige huizen en de Sint-Martinuskerk, die dateert uit de 18e eeuw. Maar maak zeker ook een stop bij de Archéosite, een archeologische site waar je de resten van een Gallo-Romeinse villa kunt bewonderen. De Archéosite is zonder twijfel de topattractie van het dorp.

© WBT – Yoshimura

Dit openluchtmuseum neemt je mee op een fascinerende reis doorheen 5000 jaar geschiedenis. Bewonder gereconstrueerde boerderijen uit de prehistorie, ambachtelijke werkplaatsen uit de metaaltijd, een luxueuze Romeinse villa en een antieke necropool. De archeologische site, met meer dan 20 gereconstrueerde gebouwen en tuinen, dompelt je onder in het dagelijkse leven van onze voorouders.

De Archéosite is het hele jaar door open in de week van 9 tot 17 uur, op zondag en feestdagen van 14 tot 18 uur. In juli en augustus: in de week van 9 tot 18 u en op zondag en feestdagen van 14 tot 19 u • Gesloten zaterdag en tussen Kerstdag en Nieuwjaar Website: https://www.archeosite.be/fr/nederlands/ Adres: Rue de l’Abbaye, Aubechies Prijs: volwassenen 10,50 euro • kinderen (4-12) 5 euro

Tijdens de wandeling is Aubechies ook de perfecte plek om even halt te houden en te proeven van de heerlijke streekproducten. Stop bij een van de lokale tavernes en geniet van een traditionele maaltijd met Henegouwse bieren en kazen.

Met de fiets op verkenning

Aubechies ligt eveneens op een 40 kilometer lange fietsroute die vertrekt in Leuze-en-Hainaut. Historie- en erfgoedliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in het Musée de la ville, waar ze de fascinerende geschiedenis van Leuze-en-Hainaut kunnen ontdekken. Het Maison du patrimoine toont dan weer de traditionele ambachten van de streek. Vergeet niet de Grand Place te bezoeken, met het prachtige Belfort dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, én de Église Saint-Martin met zijn prachtige gotische architectuur.

© CORALIE CARDON

Voor de fijnproevers is Leuze-en-Hainaut een waar paradijs. De stad is beroemd om zijn Brouwerij Dubuisson, die al sinds 1769 ambachtelijk bier brouwt. De brouwerij is te bezoeken en je kan proeven van de verschillende bieren, waaronder de bekende Bush Tripel. Liever iets zoets? Proef dan de heerlijke macarons van Leuze, die in verschillende smaken verkrijgbaar zijn.

© WBT – Denis Erroyaux

Paradijs voor autofanaten

Voor autoliefhebbers is er nog een parel te ontdekken in Leuze-en-Hainaut: Mahymobiles. Dit unieke museum herbergt een duizelingwekkende collectie van meer dan 1000 voertuigen, die de geschiedenis van de automobiel tot leven brengen.

© WBT – Wouter Rawoens

Het verhaal van Mahymobiles begon met Ghislain Mahy, een garagehouder die in 1944 zijn eerste oldtimer kocht. Wat begon als een hobby, groeide uit tot een ware passie. De verzameling van Mahy breidde zich gestaag uit en in 1998 werd het museum Mahymobiles geopend. Van vintage auto’s tot moderne racewagens en luxueuze limousines, Mahymobiles heeft het allemaal. Bewonder de elegante lijnen van een Bugatti Type 57, ga op de foto met een iconische Ford Mustang, of verken de futuristische technologie van een Tesla Model S.

Mahymobiles is meer dan een statisch museum. Bezoekers kunnen plaatsnemen in een replica van de auto van Jules Verne, hun kennis testen in interactieve quizzen, of zelfs een ritje maken in een oldtimer (op afspraak).

Ook voor kinderen is er veel te beleven in Mahymobiles. Er is een speciale speurtocht door het museum, verkleedkleren en leuke spelletjes.

Adres: Rue de la Station 64, 7900 Leuze-en-Hainaut. Openingstijden: Dagelijks geopend van 10u tot 18u (gesloten op maandag en dinsdag in de winter). Toegangsprijzen: Volwassenen: 12 euro, Kinderen (6-12 jaar): 6 euro, Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar. Website: https://mahymobiles.be/]