© Plantentuin Meise

Opnieuw reuzenaronskelk in bloei in Plantentuin Meise

Eén van de reuzenaronskelken van de Plantentuin Meise staat sinds gisteren (26/07) in bloei! Die bloei duurt slechts 72 uur. Wil je dus de kleur en de geur van de plant bewonderen, dan is het vandaag dé dag!

Het is de vijfde keer sinds 2008 dat in de Plantentuin Meise een reuzenaronskelk in bloei staat! En bovendien al de tweede maal dit jaar. In maart stond een plant in bloei die de Plantentuin Meise kreeg van de botanische tuin van Bonn. Die werd daar opgekweekt uit een stek van een reuzenaronskelk uit de tuin zelf.

Toen deze plant in 2014 in de Plantentuin Meise aankwam, was het een knol van 7 kg. Twee jaar later, dankzij de toegewijde zorgen van de tuiniers van het Plantenpaleis en de optimale klimatologische omstandigheden van de Mabundukas waarin de planten groeien, weegt de knol al 30 kg! Deze plant is opgekweekt uit zaad, rechtstreeks afkomstig uit het oorsprongsgebied: het Indonesisch eiland Sumatra.

Ondanks de successen in Meiwe blijft de bloei een uitzonderlijk gebeuren dat niet elk jaar plaatsvindt, dat kort van duur is en waarin maar weinig botanische tuinen ter wereld slagen. De Plantentuin Meise grijpt dit gebeuren ook telkens aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten in de wereld. Het zijn niet enkel de orang-oetans uit Sumatra die bedreigd worden, ook hun plantaardige regenwoudgenoten zoals de reuzenaronskelk dreigen te verdwijnen. Daarom is het zo belangrijk dat de Plantentuinen wereldwijd op de bres springen voor het behoud van alle in het wild bedreigde of reeds uitgestorven planten.

De bloeiwijze bestaat uit een gigantische rechtop-staande gelige bloeikolf – de wetenschappelijke naam Amorphophallus titanum betekent letterlijk misvormde reuzenpenis – omgeven door een donkerrood schutblad met sierlijke plooitjes. Aan de voet van de bloeikolf bevindt zich een band van kleine rozige vrouwelijke bloemen en daarboven een strook lichtgele mannelijke bloempjes. Zodra de vrouwelijke bloempjes rijp zijn voor bestuiving, zal de bloeikolf opwarmen en begint hij een wansmakelijke geur te verspreiden die het midden houdt tussen een kadaver, ranzige kaas en rotte vis. Daarom noemen de Indonesiërs hem trouwens de ‘lijkenplant’.

Wie de bloei van de plant op zijn hoogtepunt wil zien, kan de evolutie volgen op de facebookpagina van de Plantentuin. De bloei duurt immers slechts 72 uur.

Praktisch

Plantentuin Meise, Nieuwelaan, 38 – 1860 Meise

De Plantentuin is open voor het publiek : alle dagen van 9.30 u. tot 17.00 u.

Toegangsprijs € 7; 60+, personen met beperkingen en groepen € 6; studenten € 3,50; – 18 jaar, scholen en begeleiders van personen met beperkingen gratis.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content