Recepten. Alle lof voor loof
Deze maand zijn we lovend over loof. Maar wil je graag zero waste koken met het loof van groenten, ga dan zeker voor bio. Want het is vooral het loof dat op het veld in contact komt met bestrijdingsmiddelen.
Pasta met rapenloof en ricottasaus
(Voor 4 personen)
500g pasta * zout * 1 bussel jonge rapen * 10g boter * 10 walnoten * 1 onbehandelde citroen * 250g ricotta * 50g geraspte parmezaan * 2 eetlepels olijfolie * peper van de molen.
- Doe de pasta in een grote pot kokend water met zout en laat koken zoals aangegeven op de verpakking.
- Was het rapenloof en dep droog. Laat slinken in een pan met boter en breng op smaak met peper en zout.
- Kraak de walnoten, haal ze uit de schaal en mix een derde fijn. Voeg de helft van de geraspte citroenschil aan dit poeder toe.
- Doe de rest van de walnoten in de pan met het gestoofde rapenloof.
- Warm de ricotta en de parmezaan op in een pan, met olijfolie en een scheutje citroensap. Voeg peper toe en klop op.
- Laat de pasta uitlekken. Verdeel over vier diepe borden. Voeg het rapenloof met noten toe. Giet er de ricottasaus over en bestrooi met het notencitroenpoeder.
Taart met uienstengels en spinaziescheuten
(Voor 4 personen)
90g boter * 190 g speltbloem * zout * 5 cl koud water * vijf stengels van verse uien *’ drie eetlepels olijfolie * twee eetlepels zonnebloempitten * 4 eieren * 20 cl melk * 100g jonge spinaziescheuten * 50g rucola * 2 eetlepels balsamicoazijn.
- Meng stukjes boter met de bloem en het zout in de keukenrobot. Voeg het water toe terwijl de keukenrobot de bloem verder kneedt tot een bol deeg. Zet 30 minuten koel.
- Rol het deeg uit op een oppervlak bestrooid met bloem. Leg het deeg vervolgens in een beboterde, rechthoekige bakvorm en prik er gaatjes in. Warm intussen de oven voor op 180°C.
- Snij de uienstengels fijn en laat ze vier minuten slinken in een pan met olijfolie, samen met de helft van de zonnebloempitten.
- Klop de eieren met de melk en breng op smaak. Verdeel de uienstengels over het deeg en giet er het melk-met-eimengsel over. Zet 35 tot 45 minuten in de oven.
- Dien de taart op met een sla van jonge spinaziescheuten en rucola, wat olijfolie, balsamicoazijn en zonnebloempitten.
Radijsjesloofboter
(Voor 4 personen)
200g boter * 1 bussel radijsjes * 1 teentje look * zout *’ peper van de molen.
- Haal de boter uit de koelkast en laat zacht worden.
- Was de radijsjes en haal het loof van de knolletjes. Dep het loof goed droog en mix met een teentje geplette look uit de lookpers.
- Meng de boter met het loof-enlookmengsel, breng op smaak met peper en zout. Druk de radijsjesloofboter aan in een boterschaaltje en zet minstens twee uur in de koelkast.
- Serveer de radijsjes met geroosterd brood en radijsjesloofboter.
Zandkoekjes met pesto van wortelloof en gekonfijte tomaat
(Voor 4 personen)
Loof van 1 bussel wortelen * 1 teentje look * 30g geraspte parmezaan * 15 + 3cl olijfolie * 70g maïsbloem * 65g rijstbloem * 3g zout * 20g gekonfijte tomaten.
- Voor de pesto. Haal het loof van de wortelen en mix met een teentje geplette look uit de lookpers en de parmezaan, terwijl je beetje bij beetje 15 cl olijfolie toevoegt tot je een smeuïge puree bekomt.
- Warm de oven voor op 180°C. Meng de twee soorten bloem met het zout.
- Plet de gekonfijte tomaten en meng ze met de pesto. Doe dit alles bij het bloemmengsel en kneedt tot een homogeen deeg: niet te droog, niet te vochtig. Voeg indien nodig de resterende 3 cl olijfolie toe.
- Vorm deegbolletjes van 15 tot 20g en druk ze lichtjes plat. Leg de koekjes op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Zet 40 tot 45 minuten in de oven.
- Laat de koekjes helemaal afkoelen. Berg ze daarna op in een blikken doos of een glazen bokaal.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier