Rodez het hart van de Aveyron

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Tour koos Rodez als vertrekplaats voor de 13de rit. De stad is van ver te zien door de magistrale klokkentoren van de kathedraal. In het historische centrum is het aangenaam toeven.

Rodez ligt centraal in het departement Aveyron, 154 km ten noordoosten van Toulouse.
In de Vde eeuw voor Christus werd de streek bewoond door de Rutenen, die aan de oorsprong liggen van de naam van de stad Rodez en van haar inwoners, les Ruthénois. Later wordt het gebied bezet door de Romeinen, die het Segodunum noemen, afgeleid van ‘dunum’ (hoogte) en ‘sego’ (kracht). Bij de invallen van de barbaren in de IIIde en IVde eeuw verdwijnt de naam Segodunum. De stad wordt eerst Ruteni genoemd en later Rodez.

Later wordt de stad in twee gedeeld. Het ‘quartier du Bourg’ is in handen van de Graven van Rodez en groeit uit tot het handelscentrum van Rodez. Het ‘quartier de la Cité’ is in handen van de bisschop van Rodez die, uit jaloezie voor de economische macht van het andere stadsdeel een muur rond zijn grondgebied optrekt. Elk stadsdeel krijgt zijn eigen stadhuis, zijn eigen consuls en zijn eigen administratie.

De Notre-Damekathedraal

Rodez het hart van de Aveyron

De Notre-Damekathedraal van Rodez werd gebouwd in een flamboyante gotische stijl tussen de XIIIde en de XVIde eeuw, net buiten de stadsmuren. Daardoor leek ze enigszins op een vooruitgeschoven bastion. Op de massieve kerktoren in rode zandsteen troont een kunstig bewerkte spits, die 87 meter hoog reikt.
In de noord- en zuidgevel van het koor prijken kleurrijke hedendaagse glasramen van Stephane Belzère. ’s Avonds baadt de kathedraal in het licht van 500 schijnwerpers.

Rond de kathedraal strekt zich het oude Rodez uit, met het Bisschoppelijk Paleis, het Hôtel Delauro, de Tour des Anglais, de Place du Bourg, het Maison de Benoît, het Maison d’Armagnac, de Jezuïtenkapel... allemaal bezienswaardigheden die men ontdekt terwijl men rondwandelt in de voetgangerstraatjes van de oude stad.

Het Musée Fenaille

Absoluut niet te missen is het prachtig gerenoveerde Fenaille-museum, ondergebracht in het Hôtel de Jouéry. Het Fenaille-museum dankt zijn naam aan Maurice Fenaille, die het Hôtel de Jouéry in Rodez schonk om het museum in onder te brengen. Het gebouw vlakbij het stadhuis is een fraaie getuige van renaissancearchitectuur in de Aveyron. Het binnenplein met zijn houten galerijen en de gevel met pilasters en sierlijsten vormen een regelrechte uitnodiging voor een bezoek.

Het musée Fenaille belicht de geschiedenis van de Aveyron van 300.000 voor Christuis tot de XVIIde eeuw. Het bezoek begint op de derde verdieping met een unieke verzameling prehistorische menhirbeelden van de Rouergue, de belangrijkste in haar soort van heel Frankrijk. In de omliggende zalen wordt het dagelijkse leven behandeld van de mensen die deze menhirs maakten.

De twee lagere verdiepingen belichten de Gallo-Romeinse tijd en de Middeleeuwen, gevolgd door de 16e eeuw en de renaissance. Die periodes wordt geïllustreerd met beelden, voorwerpen uit het dagelijkse leven, wandtapijten, gebrandschilderd glas en meubilair.

Musée Fenaille, 14 Place Raynaldy, 12000 Rodez, tel: +33 5 65 73 84 30, e-mail: musee-fenaille@wanadoo.fr, www.musee-fenaille.com. Tarief: ? 3 voor een vrij bezoek, ? 5 voor een geleid bezoek.

Ook een bezoek waard...

Het Denys Puech-museum, genoemd naar de eminente beeldhouwer, is gewijd aan moderne en hedendaagse creaties.

Musée des Beaux-Arts Denys-Puech, Place Georges-Clémenceau, 12000 Rodez, tel: +33 5 65 77 89 60, e-mail: musee.denyspuech@mairie-rodez.fr

De nationale stoeterij van Rodez is ondergebracht in een oud kartuizerklooster, dat intussen geklasseerd is als historisch monument. Er wordt gekweekt met 30 paarden van verschillende rassen. De stoeterij kan enkel bezocht worden tijdens geleide bezoeken.

Info: Office de Tourisme, Place Foch, 12000 Rodez, tel: +33 5 65 75 76 77, e-mail: infos@ot-rodez.fr

Het office de Toerisme organiseert nog tal van andere leuke wanelingen en geleie bezoeken, zoals een bezoek aan de kathedraal bij nacht, eengeleid bezoek aan het historische centrum,...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content