Sussex in een, twee, drie

Van Willem de Veroveraar tot het prestige van het Victoriaanse rijk, via Sherlock Holmes en Rudyard Kipling. In het traditionele Sussex vindt u de geschiedenis van Engeland in een notendop.

1 Willem, Margaret en George

Vlakbij Dover zette Willem de Veroveraar in 1066 voet aan wal om zijn rechten op de Britse troon te laten gelden. Zijn komst leidde tot de beroemde slag bij Hastings. Het was ook in Sussex dat de Britse elite kwam verpozen aan het strand. The Grand Hotel in Brighton getuigt van Victoriaanse grandeur en was een favoriet toevluchtsoord voor Margareth Thatcher. Op een steenworp ligt het Royal Pavilion. Dit paleis uit 1001 nacht, gebouwd door de excentrieke George IV (1762-1830), introduceerde in Brighton een flinke brok exotisme, met zijn koepels en minaretten, beschilderde zijden lambriseringen en chinoiserieën.

2 Engelse tuinen

Helemaal anders is de sfeer in landgoed Bateman?s, de sobere gotische woonst van schrijver Rudyard Kipling (1865-1936). Dankzij het authentieke meubilair kunnen we hem aan zijn werktafel voorstellen, rokend als een Turk, omringd door boeken en souvenirs uit India, schrijvend aan zijn Jungle Book. Kiplings leven was getekend door het verlies van zijn zoon tijdens WOI. Gelukkig zijn de tuinen en boomgaarden van het domein van een opbeurende pracht. Dat geldt ook voor het Kasteel van Arundel, waar tot op vandaag de Hertog van Norfolk woont. Het middeleeuwse bouwwerk is slechts uitzonderlijk open voor het publiek, maar de uitgestrekte tuinen zijn vrij toegankelijk. Veldbloemen staan er zij aan zij met zeldzame soorten tussen waterpartijen. Arundel geeft dan ook het beste van wat Engelse tuinen te bieden hebben.

3 Sherlock

Te midden van de groene heuvels, gegeseld door de wind die van over zee komt aanzwellen, staan de stenen cottages van het minuscule dorpje East Dean (foto). Ze nodigen uit om een biertje te proeven in het warme schemerdonker van de lokale pub. Volgens de legende ? geschreven door sir Arthur Conan Doyle himself ? is het hier, ver van de Londense drukte, dat zijn personage Sherlock Holmes genoot van zijn pensioen. En hij had daar goeie redenen voor. De ansichtkaartlandschappen, de zachte nostalgie, de in de motregen verloren herbergen, tonen het karakteristieke Engelse platteland, rijk aan traditie en geschiedenis.

Praktisch

Erheen. De regio is slecht bediend door het openbaar vervoer. Maar met de eigen wagen en de ferry vanuit Duinkerke bent u in twee uurtjes in Dover. Info: www.dfdsseaways.com of 025141774

Info.www.visiteastbourne.com, www.visitbrighton.com, www.visitworthing.co.uk, www.sussexbythesea.com, www.visit1066country.com

Partner Content