Te gek, die lekkere pannenkoekjes

Op 2 februari vieren we Lichtmis. Tijd voor pannenkoekjes. Ongelooflijk wat u met pannenkoeken kunt doen! Onze recepten vertrekken alle van hetzelfde basisbeslag, maar eindigen telkens anders!

Het basisbeslag

Voor 12 pannenkoekjes: 200 g tarwebloem, 4 dl melk, 4 eieren, 1 snuifje zout

 1. Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en breek er de eieren in.
 2. Meng de eieren met de bloem met behulp van een vork of mixer. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot u een glad en vloeibaar beslag hebt verkregen.
 3. Kruid het beslag met zout en laat het 30 minuten rusten.

Winterse boekweitpannenkoeken

Voor 8 stevige pannenkoeken: basisbeslag (maar gebruik 175 g boekweitbloem en 25 g tarwebloem, en water in de plaats van melk), 2 takjes verse koriander, 4 wortelen, 4 uien, olie voor het bakken, 8 eieren, 16 fijne plakjes gerookt spek, zout, peper.

 1. Was en droog de koriander, haal er de blaadjes af en roer ze door het pannenkoekenbeslag.
 2. Maak de wortelen en uien schoon terwijl het beslag rust. Snijd de wortelen in zeer fijne reepjes en hak de uien fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem. Voeg de groenten, zout en peper toe en laat gedurende 25 minuten gaar sudderen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan (nu en dan roeren).
 3. Verhit een koekenpan met een antiaanbaklaag en laat daarin de plakjes spek kleuren (zonder vetstof).
 4. Maak de pan schoon en verhit er een beetje olie in. Giet er een kleine soeplepel pannenkoekenbeslag in en draai met de pan tot ze helemaal met beslag gevuld is. Laat 2 minuten bakken en keer de pannenkoek dan om met een spatel. Breek een ei in het midden van de pannenkoek en voeg dan 1 eetlepel van het groentemengsel en 2 plakjes spek toe. Vouw de zijkanten van de pannenkoeken naar het midden toe om zodat u een vierkant krijgt. Laat 1 minuut bakken en keer de pannenkoek nog een keer om. Laat nog enkele seconden bakken.
 5. Haal de pannenkoek uit de pan en serveer hem meteen. Bak nu op dezelfde manier de andere pannenkoeken en dien ze na het bakken meteen op.
Te gek, die lekkere pannenkoekjes
© Getty Images/iStockphoto

Pannenkoekjes met krab en kerrie

Voor 12 flensjes: basisbeslag 1 snuifje + 1/2 koffielepel kerriepoeder, een kwart van een knolselder, 2 groene appels (Granny Smith), olie voor het bakken, 200 g krabvlees, 1 dl room zout

 1. Roer het snuifje kerriepoeder door het pannenkoekenbeslag.
 2. Schil de knolselder, was en droog de appels. Snijd ze in staafjes, laat ze 10 min. blancheren in kokend water en giet af.
 3. Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Voeg de staafjes toe en laat ze 5 minuten fruiten op een zacht vuurtje. Voeg het uitgelekte krabvlees en zout toe en meng, daarna kerriepoeder en room. Laat 5 min. zachtjes koken terwijl u geregeld roert. Houd warm.
 4. Bak 12 pannenkoekjes van het beslag in een pan met dikke bodem. Schep telkens een flinke eetlepel van het krabmengsel op het pannenkoekje en vouw het in vieren. Dien meteen op zodra alle pannen koekjes gebakken en gevuld zijn.

Vegetarische pannenkoeken met bechamelsaus

Voor 12 pannenkoeken: basisbeslag, 1 kleine courgette, olie, 300 g champignons, 30 g boter, 100 g grofgehakte walnoten, zout, peper van de molen

Voor de bechamelsaus: 30 g boter, 30 g bloem, 3 dl melk, een snuifje nootmuskaat, zout, peper.

 1. Rasp de courgette fijn, roer ze door het beslag en bak één na één de 12 pannenkoeken. Houd ze warm.
 2. Maak de bechamelsaus: verhit de boter op een middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer alles snel met een garde tot een glad en schuimig mengsel. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot u een vrij dikke saus zonder klonters hebt verkregen. Dek de pan af en laat 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje (nu en dan roeren). Giet de saus door een fijne zeef en kruid ze met nootmuskaat, zout en peper.
 3. De vulling: borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de boter en bak er snel de champignons in. Kruid met zout en peper en voeg de walnoten toe. Meng goed en laat even doorwarmen.
 4. Leg een pannenkoek op een verwarmd bord en schep er vulling op. Overgiet met saus. Leg er een tweede pannenkoek bovenop en garneer hem opnieuw met vulling en saus. Eventueel kunt u hier bovenop nog een derde laag leggen.

Exotische pannenkoeken

Voor 8 tot 10 flensjes: basisbeslag, 1 eetlepel kristalsuiker, olie voor het bakken, 2 sinaasappels, 1 gele pompelmoes, 2 bananen, 2 passievruchten, 2 dl room, 1 vanillestok, 300 g magere verse kaas, 2 eetlepels boter poedersuiker

 1. Roer de suiker door het basisbeslag, bak dunne pannenkoekjes, pel de sinaas-appels en de pompelmoes en snijd ze in partjes. Snijd de bananen in rondjes, lepel het vruchtvlees uit de passievruchten.
 2. Klop de room tot slagroom. Schraap het merg uit de vanillestok. Meng de slag-room met de kaas, het vanillemerg en 1 eetlepel poedersuiker tot een crème.
 3. Laat de boter smelten in een pannetje en fruit er de sinaasappel- en pompelmoespartjes in. Bestrooi met 2 eetlepels poedersuiker en laat karamelliseren op een middelhoog vuur. Voeg dan de rondjes banaan toe.
 4. Leg 2 eetlepels crème op elk flensje en vouw ze tot driehoekjes. Verdeel ze over warme borden en beleg met de partjes sinaasappel en pompelmoes, rondjes banaan en vruchtvlees van de passievruchten. Overgiet met wat sap en dien op.

Partner Content