Verpotten in 10 stappen

Planten in potten vragen meer zorg dan planten in de volle grond. Bij droog en zonnig weer verdampt het vocht snel, vooral in poreuze potten. Ook de bemesting verdient extra aandacht.

Stap 1

Potgrond is in veel varianten te koop. Voor kuipplanten, die door hun hoogte topzwaar kunnen worden, is potgrond met klei prima. Grond met schuimvlokken is licht van gewicht. Dit type grond, ook geschikt voor daktuinen, houdt goed vocht vast. Dezelfde eigenschap heeft potgrond op basis van kokosvezels. Kokosgrond gaat jarenlang mee, wel vraagt ze het eerste jaar om extra bemesting, omdat de compostering van de kokosdeeltjes nog enige tijd doorgaat. Gewone potgrond bevat turf. Die verzuurt sneller en moet elk jaar worden vernieuwd.

Stap 2

Gebruik bij het verplanten het liefst grote potten. Een grotere hoeveelheid potgrond droogt minder snel uit en dat scheelt met water geven. Kies sowieso altijd een grotere pot dan waar de plant al in staat.

Stap 3

Wanneer terracottapotten en -bakken aan de binnenzijde met plastic worden bekleed, verdampt er minder vocht. Door in het bodemgedeelte een paar gaten te knippen, kan overtollig water toch goed weglopen.

Stap 4

Leg op de bodem van de nieuwe pot eerst een laag grof wit zand, potscherven of hydrokorrels voor een goede afwatering.

Stap 5

Vul de bodem van de pot met potgrond, gemengd met Osmocote mestkorrels. Dit is een speciale meststof waarbij de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen. Zo hebben de planten ook in de zomer nog voedsel en hoeft er niet extra worden bijgemest.

Stap 6

Haal de te verpotten plant uit de pot. Dat kan bij ronde potten lastig zijn, zeker wanneer de buik boller is dan de hals. Maak de aarde los door met een keukenspatel rondom de binnenwand ruimte te maken. Ga nooit ruw te werk, dat beschadigt de wortels.

Stap 7

Laat de plant in zijn nieuwe pot zakken en vul de zijkanten op met potaarde. Druk de aarde rondom de plant aan.

Stap 8

Dit is hét moment om de plant te fatsoeneren. Snoei alles terug wat overtollig lijkt of in de weg zit. Het snoeisel kan eventueel als stek worden gebruikt.

Stap 9

Geef de verpotte plant goed water. Zet er een ruime schotel onder die ook iedere keer bij het water geven met water wordt gevuld. Zo kan af en toe een dag worden overgeslagen. Maar met warm weer moet er echt elke dag worden begoten.

Stap 10

Om planten goed in bloei te houden, is het nodig ongeveer om de twee weken bij te mesten door vloeibare mest door het gietwater te mengen. De juiste verhouding staat op de verpakking. Als je Osmocote mestkorrels hebt gebruikt, dan is dit niet nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content