Zomerhuis met zwembad in de reiskoffer

Na zijn succesvolle roman ‘Het diner’ levert de Nederlandse auteur Herman Koch met ‘Zomerhuis met zwembad’ opnieuw een intrigerend boek af dat u deze zomer aan uw (strand)stoel zal kluisteren.

Bijna een half miljoen exemplaren gingen er al over de toonbank. Hoewel de auteur zelf het woord niet graag in de mond neemt – want het heeft inderdaad soms een wat negatieve bijklank – , verdient zijn vorige boek ‘Het diner’ stilaan het etiket van ‘bestseller’. Wat ogenschijnlijk begint als een ‘gezellig’ etentje- op- restaurant van twee broers en hun partners, leidt al snel tot een moreel dilemma. En dat is ook precies wat Herman Koch doet in zijn nieuwste roman ‘Zomerhuis met zwembad’. Het decor is anders, de personages verschillen, maar de vraag blijft: hoever kan je gaan in het beschermen van je eigen vlees en bloed?

Is het dan “teveel van hetzelfde”? Toch niet, want Koch is een schrijver die zijn publiek weet te boeien. Al was het maar door helemaal in het brein te kruipen van de huisarts met “tijd voor zijn patiënten”, die het niet helemaal begrepen heeft op eco-toerisme... Als geen ander laat deze schrijver zijn hoofdpersonage een heerlijk cynisch toontje aanslaan, waardoor je de pagina’s omslaat met constante binnenpret.

Hoofdrolspeler en “ik-figuur”, Marc Schlosser, is een huisarts die onder zijn patiënten heel wat mensen uit het artistieke milieu heeft (een milieu dat hier al eens op de korrel wordt genomen). Eén van hen, een acteur, sterft en de huisarts komt onder vuur te liggen. Een medische fout? Of is er meer aan de hand? Marc moet voor het medisch tuchtcollege verschijnen, maar is daar blijkbaar niet zo bang voor.

Het grootste deel van het verhaal is een flash-back, waarin je als lezer te weten komt hoe de familie van de huisarts en die van de acteur elkaar ontmoet hebben en waarom de huisarts van medische fout wordt verdacht.

Net als in het diner slaagt Koch erin de lezer op het verkeerde been te zetten over de moraal van zijn personages. Wie is integer en wie doortrapt?

Herman Koch, Zomerhuis met zwembad, Anthos Amsterdam, 2011, 381 p., verspreiding voor België: Veen Bosch & Keuning uitgevers n.v. Antwerpen, ISBN 978 90 414 1559 2, ? 20,95.

Partner Content