© getty images

Daar zijn de potten en bakken!

Kriebelt het al van bij de eerste lentezon om je bloempotten buiten te zetten? Zo zorg je ervoor dat ze ook écht beeldig gaan bloeien. Nicolas Evrard

Rep jij je ook naar het tuincentrum om je terraspotten en bloembakken te vullen, zodra de lentezon komt piepen? Geen goed idee, helaas. De meeste eenjarige bloeiers zijn eigenlijk vaste planten uit warme landen en dus erg gevoelig voor kou. Als je je potten en bakken ’s avonds niet binnen kan halen, wacht je beter tot na de ijsheiligen om plantjes te kopen.

Paradoxaal genoeg zijn diezelfde eenjarige bloeiers, die bij ons in kassen worden gekweekt, ook gevoelig voor de volle zon. Daarom zet je ze beter eerst en-kele dagen in de halfschaduw eer je ze aan het zonlicht blootstelt. Om ervoor te zorgen dat de wortels goed ontwikkelen, moet je potten gebruiken die diep en breed genoeg zijn. In de bodem moet een gat zitten waarlangs het gietwater kan afvloeien. Als je ook meststof aan de teelaarde wil toevoegen, kies dan voor aangepaste voeding. Teelaarde die rijk is aan stikstof – zoals die voor de moestuin -, zal de bloei juist remmen. Ga liever voor traag werkende meststof, zoals meststaafjes, die zorgen voor een langzame maar constante aanvoer van voeding. Verwijder ook geregeld verwelkte bloemen.

Water geven doe je best niet op de middag, maar eerder ’s avonds of, beter nog, ’s ochtends. Er bestaat nu ook een milieuvriendelijk alternatief voor het dagelijkse begieten: hydrokorrels. Die moet je onder de potaarde mengen. Ze kunnen 100 keer hun gewicht in water absorberen en geven dat water af naargelang je plant er nood aan heeft. Je moet dan veel minder begieten, je voorkomt waterverspilling en je bezorgt de bloemen geen waterstress. En geen nood als je dan af en toe vergeet te gieten.

Dank aan Jean-Luc Wanzoul, prof. aan de TechnischE Tuinbouwschool van Gembloux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content