© ISTOCK

8 apps die je gezondheid ten goede komen

Beter slapen, gezonder eten, alert reageren in noodsituaties, banale kwaaltjes en wondjes verzorgen... Een duik in het enorme aanbod aan gezondheidsapps.

Medische apps zijn booming business: de markt groeit naar schatting elk jaar met circa 50%. Daar zit uiteraard het feit dat iedereen een tablet of smartphone heeft voor veel tussen, al zetten ook de overheid en de medische wereld zelf almaar sterker in op e-gezondheid. In Frankrijk heeft start-up DMD Santé mHealth Quality in het leven geroepen, het eerste Europese opensourcelabel dat wordt toegekend door zowel patiënten als professionals. Het keurmerk is gebaseerd op een reeks criteria die de wetenschappelijke waarde van apps en hun naleving van de wetgeving moeten garanderen. Dit label is niet uniek en evenmin verplicht, maar zou wel het begin kunnen inluiden van een betere evaluatie van medische apps. Geen overbodige luxe als je weet dat er vandaag wereldwijd om en bij de 200.000 gezondheidsapps bestaan!

Ook in België kan er zo’n keurmerk komen nu de overheid in het raam van een proefproject 24 medische apps (rond hart- en vaatziekten, mentale gezondheid, diabetes, chronische pijn, enz.) financiert waarmee patiënten vanop afstand kunnen worden gevolgd. Maggie De Block trok vorig jaar om en bij de ? 3,25 miljoen uit om zorgverstrekkers te vergoeden die aan dit project meewerken. Het bewijs dat medische apps vandaag ernstig worden genomen. In afwachting al enkele apps om vertrouwd te raken met e-gezondheid.

Thuisarts app (NL), naar de dokter gaan

Gratis, iOS en Android

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Deze app ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap, een wetenschappelijke vereniging van artsen, biedt je praktische hulp om je bezoek aan de huisarts voor te bereiden. Het downloaden duurt vrij lang maar eens geïnstalleerd kan je aan de hand van trefwoorden, lichaamsdelen of nieuws snel informatie opzoeken over je medische klachten. Je kan ook een kort logboek bijhouden van je doktersbezoek, je medicatieschema opslaan en preventief checken of je met je klachten naar een arts moet.

NLSleep Cycle, wakker worden op het ideale moment

Gratis, iOS en Android

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Onze slaap bestaat uit opeenvolgende lichte, diepe en REM-slaapfasen. Deze smartphone-app meet via sensoren hoe jouw slaapcycli gedurende de nacht verlopen. Je legt je smartphone naast je hoofdkussen. De app registreert je slaap aan de hand van de bewegingen van je lichaam, terwijl die van je partner genegeerd worden. Aan de hand van die gegevens zal de app je wekken op het moment dat je je in een lichte slaapfase bevindt, maar nooit vroeger dan een half uur voor het uur dat je zelf hebt ingesteld. Niet geschikt voor wie zeer vroeg uit de veren moet maar wij stapten er frisser mee uit bed.

Quit Now, slimmer stoppen met roken

Gratis, iOS en Android

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Met deze app kun je jezelf doelstellingen opleggen om minder te gaan roken: het aantal sigaretten afbouwen, een rookvrije dag inlassen, enz. Tegelijk kan je in realtime de voordelen van je gedragsverandering visualiseren: je kan nagaan hoeveel geld je bespaart, hoeveel je cardiovasculaire risico is gedaald, hoe de toestand van je huid en je ademhalingsfunctie verbetert, enz. Een tool om je bewust te worden van je rookgedrag en jezelf te motiveren, tussen twee afspraken bij de tabacoloog door.

Skin Vision melanoma, het oog van de dermatoloog

Gratis, iOS en Android (maar draait niet alle toestellen, want er is een bepaalde beeldcapaciteit vereist)

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Met deze app kan je met je smartphone foto’s nemen van verdachte moedervlekjes of andere huidplekken. Na analyse van de beelden geeft het programma een oranje of rode waarschuwing als er sprake is van een tumor. De beelden kunnen, indien nodig, ook meteen met je arts worden gedeeld. Onderzoek van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven heeft aangetoond dat de app het oog van de dermatoloog benadert: in 80% van de gevallen herkent de app de huidkanker met zekerheid.

Rode Kruis, voor alle eerste hulp

Gratis, iOS en Android

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Wat moet je doen in geval van nood? Paniek kan een koelbloedige reactie in de weg staan. Deze app van het Nederlandse Rode Kruis geeft via handige functies meteen de juiste instructies bij een ongeval, een brandwonde, een hevige bloeding, een persoon die niet meer ademt...

Een snelle en handige back-up, die je hopelijk nooit nodig hebt, maar die in cruciale situaties levensreddend kan zijn.

DiabEATquiz, over voeding en diabetes

Gratis, iOS en Android

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Deze app werd uitgedokterd door de Diabetes Liga en test je kennis over voeding.

Wat mag je als diabetespatiënt eten? En hoeveel mag je eten? Welke producten lijken oké, maar zijn dat niet?

Onmisbaar om te leren leven met diabetes en je suikerspiegel stabiel te houden, wat ontzettend belangrijk is om verwikkelingen te voorkomen.

Nature sounds relax and sleep, tegen oorsuizen

Gratis, Android

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Deze app is erg in trek bij mensen die door oorsuizen (tinnitus) moeilijk de slaap kunnen vatten, maar is ook handig voor wie relaxed wil wegdromen. Je kan kiezen uit een breed gamma aan natuurgeluiden die helpen om de pieptoon naar de achtergrond te verdringen zodat je kan inslapen. Van typische stadsgeluiden tot aanrollende golven. Je kan vooraf een timer instellen zodat het geluid vanzelf uitdooft.

Voedselintoleranties, bij allergie en overgevoeligheid

iOs € 4,99, Android € 5,99

8 apps die je gezondheid ten goede komen
© G.F.

Van zo’n 700 courante voedingsmiddelen en additieven kan je hier nagaan of ze bepaalde allergenen bevatten. Ook interessant voor wie kampt met intoleranties of wie een Fodmap- of glutenvrij dieet volgt, want de app geeft ook de aanwezigheid van die stoffen aan. Zeer gebruiksvriendelijke app, alleen jammer dat de informatie over producten gaat en geen specifieke voedselmerken beoordeelt.

Partner Content