© Getty Images/iStockphoto

Aantal borstkankerdiagnoses voor het eerst in 15 jaar gedaald

In 2014 kregen 10.466 vrouwen de diagnose borstkanker, meteen ook de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ook bij 91 mannen werd in 2014 borstkanker vastgesteld. Een daling van 2,2 % in vergelijking met 2013.

Die daling is een trendbreuk: de voorbije 10 jaar tekende het Kankerregister een gemiddelde stijging van 2 % op. Vooral bij de vijftigers is de daling opvallend. Alleen bij vrouwen jonger dan 40 jaar zet de stijging van de afgelopen jaren zich verder.

Screening blijft van levensbelang

Helaas blijft België wereldkampioen borstkanker. Nergens komt borstkanker relatief gezien vaker voor dan bij ons. Daarom blijft Think-Pink hameren op het belang van tijdige screening. Hoe sneller borstkanker opgespoord wordt, hoe groter de genezingskansen.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel voorzien een gratis bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen tussen 50 en 69. Twee gespecialiseerde radiologen bekijken de beelden onafhankelijk van elkaar, waardoor de kwaliteit van het onderzoek erg hoog ligt. Elke twee jaar krijgen vrouwen uit deze doelgroep een uitnodiging in de bus.

Meer info: bevolkingsonderzoek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content