Allergiemedicatie

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Antihistaminen zijn geneesmiddelen die cellen beschermen tegen bepaalde allergische effecten die door histamine ontstaan.Van allergie is sprake wanneer het lichaam reageert op stoffen die het als schadelijk ervaart. Zulke stoffen, zoals stuifmeel of stofmijten, worden allergenen genoemd. Nadat het lichaam voor het eerst aan een allergeen is blootgesteld, produceren de witte bloedcellen antilichamen, die het immuunsysteem voorbereiden op een volgende aanval van hetzelfde allergeen. Antilichamen binden zich aan mestcellen. Dat zijn gespecialiseerde cellen in weefsels van de ademhalings- en spijsverteringssystemen.

Bij herhaalde blootstelling aan zelfs maar een kleine hoeveelheid allergeen worden de mestcellen gestimuleerd om histamine af te scheiden. Wanneer de histamine is afgescheiden, hecht het zich aan de receptoren van nabijgelegen cellen. Deze receptoren reageren met andere stoffen in het lichaam, waardoor nabijgelegen bloedvaten opzwellen en overtollige vloeistof afscheiden. Hierdoor ontstaan symptomen als niezen, een loopneus en traanogen.

Antihistaminen zijn geneesmiddelen die cellen beschermen tegen bepaalde allergische effecten die door histamine ontstaan. Door zich aan de receptoren te binden, voorkomt antihistamine dat celreceptoren zich aan histamine binden. Zo wordt voorkomen dat histamine een chemische reactie veroorzaakt in cellen waarin allergiesymptomen ontstaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content