© Getty Images/iStockphoto

Coronamaatregelen vanaf vrijdag gevoelig opgeschroefd

De federale en de deelstaatregeringen nemen strenge maatregelen om de opmars van het coronavirus in te dijken. Vanaf vrijdag gaan de cafés een maand lang om 23 uur dicht en moeten we onze nauwe contacten beperken tot drie per maand.

De coronacijfers gaan opnieuw de verkeerde kant uit, en dus besliste de federale regering dinsdagmiddag na overleg met de deelstaatregeringen in het Overlegcomité om de coronaregels te verstrengen.

Vier

De regering streeft vooral duidelijkheid na, zei premier De Croo, en dus wordt ‘vier’ het nieuwe toverwoord. Naast de algemene regels zoals afstand houden en een mondmasker dragen wanneer dat niet mogelijk is, wordt het aantal nauwe contacten beperkt tot drie per maand buiten het eigen gezin. Dus ook hier vier: jezelf plus drie anderen. Daarnaast mogen we nog maximum vier anderen uitnodigen voor privé-bijeenkomsten thuis. Daarbij gelden de algemene afstandsregels, tenzij het natuurlijk om personen uit de nauwere contacten gaat.

Cafés dicht om 23 uur

De cafés gaan vanaf vrijdag om 23 uur dicht. Ook daar geldt de regel van vier: per tafel mogen nog maar vier mensen rond één tafel zitten, met uitzondering van een gezin van bijvoorbeeld vijf mensen die onder hetzelfde dak wonen. Voor de restaurants verandert er niets, omdat vooral enkele cafés hotspots blijken van besmettingen, “ondanks de vele inspanningen”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Ook niet-georganiseerde samenscholingen buiten, dus geen fietstochten van wielerclubs of geleide wandelingen, worden beperkt tot maximaal vier mensen, opnieuw met uitzondering van grotere groepen die onder hetzelfde dak wonen.

Telewerk sterk aanbevolen

Tot slot wordt telewerk opnieuw sterk aanbevolen, en dat meerdere dagen per week. De regering laat het aan de bedrijven om dat op de meest efficiënte manier te organiseren. De verstrengde maatregelen gelden zeker tot 9 november, waarna ze worden geëvalueerd. Er gaat intussen ook extra aandacht naar sensibilisering en handhaving, waarschuwde premier De Croo, die de bevolking opriep om zelf ook anderen te wijzen op de regels. “Daar is niets mis mee.”

Lockdown absoluut voorkomen

De nieuwe maatregelen zijn streng, beseffen de regeringen, zeker voor de cafés, maar “de cijfers zijn helaas slecht, en in zo’n complexe situatie is er nood aan duidelijkheid”, aldus Vandenbroucke. “We weten dat de maatregelen ingrijpend zijn, maar we weten ook waarom we het doen: omdat de kinderen naar school moeten kunnen blijven gaan. Omdat de bedrijven moeten kunnen blijven werken. En omdat dokters en verpleegsters en zorgkundigen het moeten kunnen blijven bolwerken.”

De Croo benadrukte dat de regels gevolgd moeten worden, en dat er extra inspanningen zullen gebeuren om te sensibiliseren en te handhaven.

De premier richtte zich daarbij specifiek op jongeren, al benadrukte hij dat de boodschap voor iedereen geldt: “Volg de regels. Als er bij de kwetsbare mensen een stijging is in de cijfers, moet ons dat wakker schudden. We beseffen dat het geen gemakkelijke tijden zijn, en dat we het allemaal beu zijn. Maar als we de regels nu niet naleven, zal de volgende stap er één zijn waar het nog strenger is, en nog lastiger.”

Brussel gaat nog een stap verder

Na crisisberaad over de Brusselse situatie is beslist om alle cafés en feestzalen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest vanaf donderdagochtend 8 oktober om 7 uur een maand lang te sluiten. Er wordt ook een alcoholverbod ingesteld in de openbare ruimte dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 geldt.

Partner Content